Procurorul general al Spaniei a cerut punerea sub acuzare a întregii conduceri a fostului executiv catalan pentru delictul cel mai grav care este prevăzut în termenii Constituţiei Spaniei, dar şi a fiecăruia dintre statele membre ale Uniunii Europene şi NATO: sediţiune şi încercarea de a provoca secesiunea unui teritoriu.

acum 21 zile · comentarii (29)

În data de 12 septembrie 2017, pagina televiziunii turce trtworld.com publica ştirea despre prima tranşă plătită de Turcia pentru noul sistem defensiv de rachete sol aer S400 produs de ruşi. La prima vedere, articolul relatează obiectiv evenimentul şi trece cititorul prin toate etapele negocierilor. În realitate, lucrurile nu stau deloc aşa.

acum 22 zile · comentarii (51)

Sute de mii de catalani au demonstrat ieri la Barcelona pentru unitatea Spaniei. Este cel mai potrivit răspuns dat delirului insurecţional al liderului extremist Carles Puigdemont. Mobilizarea civică şi alegerile regionale convocate în 21 decembrie pot stopa escaladarea tensiunii. Cu o condiţie: comunitatea internaţională să impună separatiştilor respectarea regulilor democratice şi a statului de drept.

acum 22 zile · comentarii (10)

Independenţa Catalană trebuie analizată atent de către oficialii Uniunii Europene. Posibilul efect de „domino catalan“ poate dăuna grav proiectului european şi calităţii vieţii locuitorilor bătrânului continent, iar pentru a evita în viitor o criză similară, cu siguranţă că ignorarea pericolelor generate de tendiţele centrifuge nu mai este o soluţie.

acum 22 zile · comentarii (13)

„Cheltuielile pentru apărare, de 2% din PIB sunt mai uşor de spus, decât de făcut.“ Această afirmaţie, deşi se potriveşte şi în cazul României, nu a fost formulată la Bucureşti, ca un apropo la pericolul real ca să se încheie anul 2017 şi armata să rămână, din punct de vedere financiar, din nou, cu ochii în soare.

acum 23 zile · comentarii (10)

Uniunea Europeană a fost prinsă iarăşi nepregătită pentru o situaţie de criză politică internă gravă. N-a ştiut cum să reacţioneze, s-a temut s-o facă, a căutat să se eschiveze cât s-a putut de mult şi a ieşit cu declaraţii doar după ce situaţia din Catalonia s-a dovedit aproape de explozie iminentă.

acum 23 zile · comentarii (66)

Astăzi se împlinesc 94 de ani de la fondarea Republicii Turcia. Chiar dacă în această perioadă Turcia trece prin momente nefericite, statul turc este unul care a oferit stabilitate şi a amortizat mult timp relaţiile dintre lumea creştină şi cea musulmană. Cum azi este o zi de sărbătoare, am considerat oportun să detaliem o mică parte din procedeul prin care Mustafa Kemal a reuşit să desfiinţeze Imperiul Otoman şi să înfiinţeze Republica Turcia.

acum 23 zile · comentarii (16)

Puzderii de „teorii geopolitice“ despre vizita Patriarhului Kiril al Rusiei: încercare diversionistă a Federaţiei Ruse de a deturna România de pe calea afirmării Europene. „Specialiştii“ s-au întrecut în a ne explica de ce vizita este mai mult decât ceea ce pare, când în realitate ea este chiar ceea ce se vede: o colaborare dogmatică între două biserici ortodoxe.

acum 23 zile · comentarii (43)

În urmă cu foarte puţin timp s-a încheiat alocuţiunea televizată a lui Carles Puigdemont, preşedintele catalan destituit ieri din funcţiile sale în urma deciziei Guvernului spaniol care a primit puterile necesare odată cu aprobarea de către Senat a invocării art. 155 din Constituţie.

acum 24 zile · comentarii (111)

„Constituim Republica Catalonia ca Stat independent şi suveran, stat de drept, democratic şi suveran“ se spune în Preambulul unei Declaraţii votate vineri în Parlamentul de la Barcelona, în cadrul unei şedinţe extraordinare la care au participat doar cei favorabili declarării independenţei, ceilalţi părăsind lucrările înaintea votului.

acum 24 zile · comentarii (87)

Preşedintele rus Vladimir Putin a participat la Şedinţa Clubului „Valdai“, la Soci, în perioada 16-19 octombrie. Tema propusă în acest an la întâlnirea politicienilor şi experţilor din 35 de ţări este: „Distrugerea constructivă: va apărea o nouă ordine mondială în urma unui război?“.

acum 25 zile · comentarii (101)

Alianţa Nord Atlantică a fost subiectul unui atac informaţional major la sfârşitul săptămânii trecute. Totul a plecat de la articolul publicat de către Matthias Gebauer, Konstantin von Hammerstein, Peter Müller şi Christoph Schult (nu mai puţin de 4 semnatari) în revista Der Spiegel, care e menit să valorifice editorial „primirea“ din surse specifice a unui pretins raport clasificat NATO secret.

acum 26 zile · comentarii (19)

La o simplă evaluare geopolitică, comunitatea internaţională parcurge o perioadă în care par că se clatină garanţiile de securitate asumate anterior, raporturile de forţe având o dinamică influenţată de opţiunile prezidenţiale americane, ruse şi chineze, unele imprevizibile.

acum 27 zile · comentarii (12)

În actuala lume globalizată, hiper-conectată, multipolară, NATO trebuie să monitorizeze simultan şi să evalueze o multitudine de ameninţări de la evoluţia forţelor convenţionale la proliferarea armelor de distrugere în masă, de la războiul hibrid la atacurile cibernetice şi la terorismul internaţional, pentru a numi doar câteva dintre cele mai dificile

acum 27 zile · comentarii (10)

Mai multe ţări membre ale UE, în frunte cu Germania, au pledat în cadrul Consiliului European de săptămâna trecută pentru o reducere sau o „redirecţionare“ a finanţării legate preaderarea Turciei, cu scopul de a semnala dezacordurile cu Ankara, motivul fundamental fiind evoluţia statului de drept şi a democraţiei care merge într-o direcţie greşită, după cum a declarat, la recentul Consiliu European din weekend, doamna Merkel.

acum 28 zile · comentarii (86)
Postari Recente