Dictatorul sirian Al-Assad: Nu voi demisiona. Nu am dat ordin să se tragă în manifestanţi
0Preşedintele sirian Bashar Al-Assad a declarat marţi, în al patrulea său mesaj către naţiune de la izbucnirea revoltelor în martie 2011, că nu va renunţa la putere. El a susţinut că nu a dat ordin să se tragă în oamenii participanţi la manifestaţiile de stradă şi a acuzat un „complot străin" împotriva Siriei.
"Poporul este cu mine. Nu aş fi aici dacă nu aş avea susţinerea poporului. Când voi lăsa puterea, o voi face din voinţa poporului", a spus Bashar, care a preluat frâiele ţării şi ale partidului Ba'ath în 2000, după moartea tatălui său, Hafez Al-Assad, conducător cu mână forte a Siriei timp de 29 de ani.
Bashar a arătat, potrivit agenţiilor internaţionale de presă, că tot ceea ce se spune împotriva lui în media internaţională sunt minciuni ale unei "campanii de propagandă" şi a acuzat un "complot străin" care vizează „destabilizarea" ţării sale, derulat inclusiv cu sprijinul unor ţări arabe.
Aproape 6.000 de civili morţi, însă fără ordin de deschidere a focului
Nu a fost niciodată dat, la niciun nivel, vreun ordin de deschidere a focului împotriva protestatarilor de la manifestaţiile de stradă, a afirmat el, deşi potrivit ONU, de la începutul revoltelor populare ar fi murit aproape 6.000 de civili. Totodată, potrivit liderului regimului de la Damasc, prioritatea este restabilirea ordinii în ţară, iar acest lucru nu poate fi realizat decât prin "utilizarea pumnului de fier împotriva teroriştilor".
Nu a scăpat de acuzaţiile sale nici Liga Arabă, care încearcă să medieze între regim şi opozanţii răsculaţi. "Nu a fost niciodată de partea noastră şi a permis difuzarea de informaţii false despre noi prin televiziunile care transmit prin sateliţi", a spus Assad. El a arătat că suspendarea Siriei din Liga Arabă nu afectează în niciun fel ţara, însă Damascul păstrează deschisă uşa iniţiativei arabe de mediere, cu condiţia respectării suveranităţii naţionale.
Alegeri amânate
De asemenea, el a anunţat amânarea din nou a datei alegerilor legislative care ar fi trebuit să aibă loc în februarie. Nu se vor ţine mai devreme de luna mai, nu înainte de desfăşurarea în martie unui referendum de aprobare a unei noi constituţii "care va garanta largi drepturi şi libertăţi". A fost promisă şi includerea în guvern a unor reprezentanţi ai noilor forţe politice apărute.
Pe de altă parte, criza prelungită de aproape 10 luni ajută la creşterea ţării."După terminarea crizei va fi o Sirie reformată, nu o nouă ţară. În aceste zece luni ţara a crescut, iar eu sunt liniştit în privinţa viitorului", a concluzionat liderul sirian.
Discursul lui Al-Assad are loc la două zile după sosirea la baza navală din portul Tartus a unei puternice militare flote ruse şi decizia Ligii Arabe de a menţine şi a suplimenta cu personal misiunea de observatori trimisă în decembrie, deşi a recunoscut că regimul de la Damasc nu şi-a respectat promisiunile de a retrage armata de pe străzi, iar violenţele armate au continuat.