Un ministru din Yemen vrea să introducă limita de vârstă pentru căsătorie la 18 ani, după ce o fetiţă de 8 ani a fi murit în noaptea nunţii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Protest al femeilor în capitala Yemenului, Sanaa, după cazul fetiţei despre care se crede că a murit FOTO AFP
Protest al femeilor în capitala Yemenului, Sanaa, după cazul fetiţei despre care se crede că a murit FOTO AFP

Ministrul yemenit al drepturilor omului a declarat că va face presiuni pentru introducerea unei legi în statul musulman pentru ca limita de vârstă pentru căsătorie să fie de 18 ani, după ce o copilă a fi murit în prima ei noapte după ce s-a căsătorit.

Rawan avea opt ani şi se pare că a murit din cauza hemoragiei provocate de faptul că soţul ei a făcut sex cu ea. Bărbatul are 40 de ani şi este din provincia de nord-est Hajja, scrie Al Jazeera News. Cu toate acestea, guvernatorul provinciei a spus că Rawan nu a murit.

Huriya Mashhoor, ministrul drepturilor omului din Yemen, a declarat pentru AFP că vrea să reintroducă o lege din 2009, care stabilea o vârstă minimă pentru căsătorie la 17 ani, dar că vrea să aducă un amendament, pentru a creşte vârsta minimă la 18 ani.

"Cerem să creştem vârsta minimă în Yemen pentru că suntem semnatari ai convenţiei drepturilor copilului", a declarat Mashhoor. Acest lucru vine la o zi după ce guvernul a format un comitet pentru a investiga posibila moarte a fetei.

Decesul este negat de guvernatul din Hajja, Ali al-Qaissi, care a declarat că Rawan Abdo Hattan este vie şi trăieşte cu familia sa, care neagă toate acuzaţiile. Cu toate acestea, tot guvernatorul a declarat că fetiţa este într-un centru de protecţie socială, după ce a făcut mai multe examinări la un spital public.

Mashhoor a adăugat că este îngrijorată de faptul că există o tendinţă de a ascunde această problemă, mai ales în Hajja, unde au mai existat astfel de cazuri în zonele rurale.

Mashhoor a fost implicată în trecut în campanii împotriva căsătoriilor cu fete-copil în Yemen. Cu toate acestea, în Yemen nu există o definiţie a copilului, pentru a stabili o limită. Problema este că multe familii aleg această soluţie pentru a oferi un trai mai bun copiilor. 24 de milioane de oameni nu au acces la suficientă hrană şi apă potabilă în Yemen.
 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite