VIDEO Turcia construieşte alternativa la Strâmtoarea Bosfor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Erdogan vrea ca acest nou canal de navigaţie să lege Marea Neagră de Marea Marmara şi să decongestioneze traficul. Aflat în precampanie electorală, premierul turc Recep Tayyip Erdogan, a declarat că ruta de transport va pune-n umbră canalele de navigaţie Suez şi Panama.

VEZI VIDEO AICI!

Şeful Guvernului turc, citat de cotidianul „Hürriyet", a declarat că noul „Canal Istanbul" va avea o lungime între 40 şi 50 de kilometri, o lăţime de aproximativ 150 de metri şi o adâncime de 25 de metri.

Noua rută va permite tranzitul a 160 de vase zilnic (incluzând tancurile transportatoare de petrol). Şeful guvernului turc a făcut anunţul privind „proiectul nebunesc" (aşa cum l-a numit însuşi Erdogan) la Istanbul, în faţa unei mulţumi de susţinători ai partidului Partidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP), aflat la putere, care au întâmpinat anunţul cu urale de genul „Turcia este mândră de tine".

Planurile de construcţie vor începe după alegerile generale din iunie şi vor fi gata peste doi ani, iar canalul va fi finalizat în opt ani. Deşi Erdogan a evitat să facă o estimare a costurilor, pentru a nu stârni „reacţii negative sau nedrepte", agenţia de presă Bloomberg susţine că proiectul va costa cel puţin 10 miliarde de dolari.

Schimbări geografice

„Geografia oraşul Istanbul va fi transformată. Vom avea două peninsule şi o insulă", astfel încât transportul maritim în scop comercial să fie deviat dinspre Canalul Bosfor către noul canal, a explicat premierul turc.

„Da, Istanbulul va fi un oraş prin care trec două mări. Vorbim despre un proiect energetic, de transport de planificare urbanistică", a explicat Erdogan. 

El a explicat că peste140 de milioane de tone de petrol, 4 milioane de tone de gaz lichefiat şi 3 milioane de tone de substanţe chimice sunt transportate anual prin canalul îngust Bosfor, punând în pericol sănătatea celor două milioane de oameni care trăiesc pe malurile sale. 

Vise cu poduri şi hoteluri de lux

Peste „Canalul Istanbul" urmează să fie construite poduri şi şosele, iar pe malurile sale vor fi ridicate clădiri rezidenţiale şi hoteluri luxoase.  „Turcia are nevoie de un proiect magnific, nebunesc, până în 2023", a declarat Erdogan, cu referire la cea de-a 100-a aniversare a declarării Republicii Turcia.

Erdogan şi sultanii

Jurnaliştii de la „Hürriyet" scriu că Erdogan a mai vorbit mulţimii despre visele sale pentru Istanbul comparându-le cu cele ale Sultanului Mehmet al II-lea, cuceritorul Constantinopolului şi cu visele lui Mimar Koca Sinan (sec. al XVI-lea), celebrul arhitect al Imperiului Otoman.

„Întotdeauna, în spatele marilor paşi şi al marilor victorii au existat vise mari. Iar acum avem un nou vis pentru naţiunea noastră şi pentru Istanbul", a declarat premierul Erdogan. El a apreciat că noul proiect al „Canalului Istanbul" va fi „unul dintre cele mai importante ale secolului, punând în umbră canalele Suez şi Panama". Construirea noii rute de transport este justificată în condiţiile în care Canalul Bosfor este una din cele mai aglomerate şi dificile rute de transport pe  apă din lume.

Capacitate de transport dublă

Potrivit Administraţiei americane pentru informaţii în domeniul energiei, în 2009, circa 2,9 milioane de barili de petrol au fost transportate zilnic prin Bosfor, în scădere faţă de 2004 (peste 3 milioane de barili de petrol transportaţi în fiecare zi) când Rusia a început să exporte petrol prin porturile la Marea Baltică, în loc de Marea ­Neagră.

Navele care trec în prezent prin canalul Bosfor (30 de kilometri lungime) pot transporta maximum un milion de barili de petrol (nave de tip Suezmax). Noul „Canal Istanbul" va permite unor nave cu încărcătură dublă să intre în Marea Neagră. 

Proiect electoral

„Dacă acest canal va fi construit, iar infrastructura portuară din Marea Neagră se va dezvolta în consecinţă, atunci navele mari vor putea absorbi volumul transportat de vase mai mici (n.r.- de transport al petrolului rusesc)", a declarat Luis Mateus, analist la compania Riverlake Shipping din Geneva, citat de „Bloomberg".

Nu lipsesc însă nici criticile la adresa noului proiect. „Este o idee veche de o sută de ani", a comentat Korhan Gümüş, renumit arhitect, citat de „Hürriyet" precizând că nu se aşteaptă ca proiectul să decongestioneze traficul din Istanbul. „Nu înţeleg scopul acestui proiect. Vrem doar să schimbăm geografia?", a întrebat retoric Gümüş.

50 de kilometri lungime va avea noul canal ce va lega Marea Marmara de Marea Neagră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite