VIDEO Statul Islamic a publicat o înregistrare video în care prezintă execuţia a cinci „spioni britanici”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua teroristă Stat Islamic a publicat, duminică seară, un filmuleţ în care arată execuţia a cinci persoane care susţin că au oferit informaţii serviciilor de securitate britanice ce activează în Siria, relatează„ The Independent”.

Filmarea, care are o durată de aproximativ 10 minute, arată cinci bărbaţi îmbrăcaţi în veşminte portocalii – folosite de gruparea jihadistă pentru a marca victimele sale în trecut – care vorbesc în arabă, susţinând că au furnizat informaţii serviciilor de informaţii britanice aflate în Siria şi că au fost „abandonaţi” de Marea Britanie. 

Cei cinci ostatici sunt apoi arătaţi îngenuncheaţi în faţa unor militanţi ai grupării teroriste, mascaţi şi înarmaţi cu pistoale. Unul dintre militanţi începe să vorbească în engleză cu accent britanic, ironizându-l pe premierul britanic David Cameron şi ameninţând populaţia cu atacuri sângeroase.

Acesta este un mesaj pentru David Cameron, un vechi sclav al Casei Albe şi măgar al evreilor. Cât de ciudată este situaţia în care ne regăsim astăzi, auzind un lider nesemnificativ precum tine cum provoacă măreţia Statului Islamic. Cât de ciudat este că liderul unei insule mici ne ameninţă pe noi cu o mână de avioane. S-ar fi crezut că ai învăţat lecţia maestrului tău patetic de la Washington şi a campaniei sale eşuate împotriva noastre, dar se pare că tu, la fel ca predecesorii tăi (Tony) Blair şi (Gordon) Brown, eşti arogant şi nesăbuit. De fapt David, tu eşti mai mult un imbecil” se arată în discursul rostit de militantul SI.

Înregistrarea arată apoi execuţia celor cinci presupuşi informatori, care sunt împuşcaţi în cap. Filmul se termină cu ceea ce pare a fi un anunţ al unui alt clip care ar urma să fie publicat „în curând”, arătând vag o serie de alţi prizonieri şi un copil îmbrăcat în uniformă de camuflaj, care arată înspre o direcţie şi spune în engleză „vom omorî kuffari (n.r – infideli) acolo.”

VIDEO Înregistrarea publicată de Statul Islamic în varianta integrală

ATENŢIE! Clipul conţine imagini care vă pot afecta emoţional, inclusiv execuţia celor cinci ostatici. Dacă doriţi să evitaţi această parte, NU urmăriţi clipul mai departe de minutul 9:30. 

Autorităţile britanice analizează clipul, însă nu s-au pronunţat asupra autenticităţii informaţiilor prezentate de militanţii islamişti. Din clip – care pare a fi filmat undeva în apropierea capitalei autodeclarate a Statului Islamic, Rakka – reiese că bărbaţii executaţi nu sunt cetăţeni britanici, ci localnici ori membrii ai unor alte facţiuni din zonă care ar fi oferit informaţii serviciilor de securitate britanice.  

Clipul prezintă însă caracteristici similare cu alte înregistrări ale unor execuţii postate de Statul Islamic – o calitate a imaginii bună şi folosirea de efecte cinematice, precum şi a filmării simultane din mai multe cadre. 

Gruparea teroristă a devenit notorie în urma multiplelor filmări cu execuţii ale unor ostatici străini, conduse de cetăţeanul britanic Mohammed Emwazi – cunoscut şi sub pseudonimul de John Jihadistul. Apariţiile sale au încetat la începutul anului trecut, iar Emwazi a fost ucis de un atac cu drone în Rakka executat de Statele Unite în noiembrie 2015, cu doar o zi înaintea atacurilor de la Paris. 

În ciuda dispariţiei lui Emwazi, care devenise într-un fel faţa grupării islamiste, Statul Islamic a continuat să publice videoclipuri de propagandă şi arătând execuţii şi ameninţări la adresa Occidentului în mod regulat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite