VIDEO Papa Benedict al XVI-lea efectuează o vizită istorică în Cipru

Papa Benedict al XVI-lea începe vineri o vizită oficială de trei zile în Cipru, prima a unui suveran pontif în această ţară cu majoritate confesională ortodoxă, informează BBC News.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vizita de trei zile cuprinde întâlniri cu preşedintele Ciprului, cu arhiepiscopul ortodox şi cu comunităţile catolice cipriote, care reprezintă 3% din populaţia insulei.

O parte dintre ierarhii ortodocşi ciprioţi nu sunt de acord cu vizita Papei şi au declarat că o vor boicota. Vizita papală a împărţit în două sinodul Bisericii ortodoxe cipriote.

5 dintre cei 18 ierarhi ciprioţi au declarat public că nu vor participa la evenimentele la care va fi prezent papa, întrucât nu sunt de acord cu această vizită.

Mitropolitul Athanasie de Limassol consideră că prezenţa papei în Cipru va provoca multe probleme în conştiinţa creştinilor ortodocşi evlavioşi, întrucât, din punct de vedere ortodox, papa nu este considerat un episcop al Romei, ci un eretic, scrie BBC News.

Alţi episcopi din Sinodul cipriot au criticat poziţia mitropolitului de Limassol, considerând că vizita papală nu le pune credinţa în pericol, şi au spuscă îl respectă pe papă ca pe liderul unui miliard şi jumătate de credincioşi catolici.

Arhiepiscopul Chrysostomos al II-lea, capul Bisericii Ortodoxe Cipriote, a dezaprobat şi el declaraţiile publice împotriva Papei şi şi-a manifestat îngrijorarea că asemenea atitudini pot să încurajeze grupurile extremiste ortodoxe să provoace tulburări în timpul vizitei.

Vaticanul a precizat, pe de altă parte, că prin vizita în Cipru papa urmăreşte să promoveze pacea în Orientul Mijlociu.

citeste totul despre: