Veşti proaste pentru SUA din Irak. Două liste antisistem, pe primele locuri în alegerile legislative

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Alegerile din Irak au fost considerate o competiţie între candidatul Iranului şi actualul premier susţinut de America. Rezultatele parţiale ale alegerilor parlamentare din Irak sugerează că alianţa influentului cleric şiit Muqtada al-Sadr a câştigat primul loc, urmată de alianţa şiită sprijinită de Iran a comandantului de miliţie Hadi al-Amiri, în vreme ce blocul premierului Haidar al-Abadi s-a situat pe locul al treilea.

În alegerile din 12 mai, Alianţa Revoluţionarilor pentru Reforme în frunte cu Sadr a obţinut un rezultat deosebit de bun în capitala Bagdad, au spus autorităţile electorale. Alianţa Victoriei condusă de premierul Abadi pare să fi înregistrat rezultate proaste în majoritatea provinciilor şiite, care i-au oferit sprijin în trecut.

Cele două liste antisistem au creat o surpriză în Irak, plasându-se în fruntea alegerilor legislative şi devansând-o pe cea a premierului aflat la sfârşit de mandat Haider al-Abadi, potrivit rezultatelor parţiale oficiale obţinute de AFP în noaptea de duminică spre luni.

Alianţa inedită dintre liderul religios şiit Moqtada Sadr şi comunişti asupra unui program anticorupţie (Marşul pentru reforme) s-a clasat pe primul loc în şase din 18 provincii şi pe locul doi în alte patru.

Alianţa Victoriei, o listă a foştilor membri ai Hachd al-Chaabi (Unităţile de mobilizare populară), aliat crucial al armatei în victoria împotriva grupării Stat Islamic (SI), s-a clasat în frunte în patru provincii. Această listă, pe care figurează numeroşi responsabili apropiaţi de Iran, s-a clasat pe locul doi în alte opt provincii.

Abadi, susţinut de comunitatea internaţională, este devansat în toate provinciile cu excepţia Ninive, a cărei capitală este Mosul, fostul fief central al SI în Irak unde Abadi a anunţat, în iulie 2017, "eliberarea".

Într-o primă fază, diferiţi responsabili politici au clasat formaţiunea premierului pe primul lor, atribuindu-i în jur de 60 de locuri în parlament.

Cu toate acestea, cifrele s-ar mai putea schimba, pentru că nu ţin cont de voturile a aproape 700.000 de membri ai forţelor de securitate irakiene, precum şi de buletinele de vot ale aproape un milion de irakieni ce locuiesc peste hotare.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite