Un torţionar nazist, de origine ucraineană, a murit în Canada. Rusia îi intentase proces şi solicitase deportarea

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vladimir Katriuk locuia în Canada şi devenise apicultor. El a fost acuzat de masacrarea unui sat întreg FOTO BBC
Vladimir Katriuk locuia în Canada şi devenise apicultor. El a fost acuzat de masacrarea unui sat întreg FOTO BBC

Vladimir Katriuk, un ucrainean suspectat că a fost criminal de război nazist, a murit în Canada. Acesta era cel de-al doilea cel mai căutat om de pe lista criminalilor de război nazişti întocmită de Centrul Simon Wiesenthal. El era acuzat de masacrarea uni întreg sat din Uniunea Sovietică, în 1943.

Vladimir Katriuk a decedat la vârsta de 93 de ani, după o lungă suferinţă, a anunţat avocatul său. Moartea lui a avut loc la doar câteva ore după ce Centrul pentru Afaceri Israeliene şi Evreieşti a comunicat faptul că bărbatul ar fi trebuit acuzat pentru crimele lui şi Canada ar fi trebuit să se asigure de acest lucru.

Rusia l-a acuzat pe Katriuk, mai devreme luna aceasta, şi a emis o solicitare de deportare, pentru proces. Comitetul de investigaţie din Rusia l-a acuzat pe Katriuk că a luat parte la masacrul din 1943 din satul Hatin, parte din Uniunea Sovietică atunci, acum aparţinând de Belarus.

Se crede că toţi cei 156 de locuitori ai satului au fost ucişi de un batalion nazist, format în mare parte din soldaţi ucraineni. Katriuk a negat orice implicare în masacru, dar un studiu din 2012, efectuat de Universitatea suedeză Lund a descoperit că a fost un participant activ.

Un martor a declarat pentru autorii studiului că el aştepta în afara unui hambar căruia i se dăduse foc, cu oameni înăuntru, şi împuşca pe oricine încerca să iasă.

Se pare că Katriuk ar fi dezertat din SS în 1944. Documente depuse la tribunalul rusesc arată că el a trăit în Paris, înainte să emigreze în Canada în 1951. Mai târziu a devenit cetăţean canadian şi a locuit cu soţia sa de origine franceză în Ontario, lucrând ca apicultor.

Autorităţile canadiene l-au investigat pe Katriuk, dar au decis să nu-i revoce cetăţenia după ce au declarat că nu au descoperit dovezi ale atrocităţilor comise de acesta, conchide BBC.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite