Un palat construit pentru a fi mormânt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Taj Mahal cuprinde clădiri, parcuri şi fântâni, fiind primul palat din lume ridicat pentru a nu fi locuit Înscris încă din 1983 pe lista monumentelor protejate de UNESCO, Taj

Complexul Taj Mahal cuprinde clădiri, parcuri şi fântâni, fiind primul palat din lume ridicat pentru a nu fi locuit

Înscris încă din 1983 pe lista monumentelor protejate de UNESCO, Taj Mahal a fost votat recent drept una dintre cele şapte noi minuni ale lumii. Întregul ansamblu a fost comandat de împăratul mogul Shah Jahan, drept mausoleu pentru soţia sa favorită, Mumtaz Mahal.

Construcţia a început în anul 1632 şi a fost încheiată în 1648, sub conducerea a mai mulţi arhitecţi, între care Ustad Ahmad Lahauri a avut rolul principal, întrucât el a proiectat clădirea centrală, din marmură albă, decorată cu minunatele modele din pietre semipreţioase încrustate.

Împăratul mogul Shah Jahan a comandat palatul de marmură în anul 1631, la moartea celei de-a doua soţii, frumoasa Mumtaz Mahal, care şi-a pierdut viaţa născând cea de-a 14-a fiică a bogatului său soţ. Cronicarul Curţii a consemnat atunci că mogulul a fost doborât de durere şi n-a mai vorbit cu nimeni timp de o săptămână.

Apoi, când a ieşit din dormitorul unde se închisese, a ordonat ridicarea unui palat colosal, care să întreacă în frumuseţe tot ce se construise până atunci. Cei mai cunoscuţi arhitecţi şi cei mai bogaţi prelucrători de pietre preţioase au început, chiar de-a doua zi, să se perinde pe la împăratul care, în loc să conducă imperiul mogul aflat la apogeul său, îşi pierdea timpul desenând decoruri florale.

Arhitectură cu mesaj spiritual

Palatul a căpătat rapid o formă, după ce unul dintre arhitecţi i-a prezentat desenele unui mormânt monumental ce fusese construit la Delhi în 1560, pentru Humayun, al doilea împărat mogul. Shah Jahan a cerut însă modificări importante, care au uluit constructorii vremii. În primul rând a vrut ca palatul să aibă o semnificaţie spirituală.

De aceea, el a comandat construirea unei curţi îmbelşugate, plină de pomi fructiferi de soi, care urma să fie împărţită în patru, conform credinţelor persane şi musulmane. Grădina, numită  <> (de la acest cuvânt spunem noi azi Paradis), era - conform tradiţiei persane - o grădină înconjurată de ziduri, care măsura 300 metri x 300 metri, şi era împărţită în patru părţi egale, fiecare divizată de alei în alte 16 părţi.

În faţa palatului, care trebuia neapărat să fie alb, a fost plasată o piscină, al cărei scop era să reflecte imaginea clădirii, astfel încât ansamblul să simbolizeze simultan lumea reală şi pe cea de dincolo de moarte. Alte şiruri de piscine subţiri urmau să amintească de cele patru râuri ale Paradisului, aşa cum şi-l imaginaseră persanii. Apoi au fost ridicate case de rugăciuni, case pentru oaspeţi şi ziduri impunătoare, ale căror porţi erau tot un fel de palate, dar din piatră roşie, aşa cum se făceau clădirile oficiale ale vremii.

Fiul cel mare s-a supărat

După 16 ani de eforturi, încă se lucra la palat. Curtenilor nu le venea să creadă că, deşi trecuseră atâţia ani, împăratul era încă neconsolat. Treburile zilnice erau rezolvate de viziri, iar suveranul supraveghea personal bijutierii ce încrustau florile din pietre semipreţioase în pereţii de marmură. Cantităţi enorme de lapis-lazuli, de jad şi agate, divers colorate, au fost şlefuite cu migală şi au fost montate în marmura albă a palatului. Când toţi sperau că au terminat, împăratul a anunţat că va construi încă o clădire identică, dar de culoare neagră, în faţa Taj Mahalului.

Atunci fiul cel mare, Aurangzeb, l-a arestat, considerându-l nebun. Ce-i drept, el era fiul primei soţii a împăratului. Nimeni nu s-a opus, iar imperiul mogul a răsuflat uşurat de povara care secătuia vistieria. Palatul a rămas neînconjurat pe latura ce dă spre fluviul Jumna. Recent, arheologii au descoperit fundaţia unei construcţii dincolo de fluviu, care confirmă intenţia mogulului de a construi un palat similar, dar negru, peste fluviu. Aşa se explică şi lipsa zidului, care nu putea să nu încercuiască complet <> .

A fost îngropat alături de ea

Mogulul Shah Jahan şi-a petrecut ultimii ani din viaţă în Fortul Agra, într-un fel de arest la domiciliu, de unde vedea pe fereastră superbul Taj Mahal. Când a murit, împăratul - fiul său - l-a îngropat în palatul-mormânt, alături de mult-iubita lui soţie Mumtaz Mahal. Astăzi, în palatul care, între timp, a fost jefuit şi refăcut, turiştii pot vedea cele două cenotafuri (morminte false) de marmură albă, trupurile celor doi soţi fiind îngropate de fapt sub palat, într-un loc ascuns vederii.

Biletul de intrare în acest simbol al Indiei costă aproximativ 18 euro

Taj Mahal, una dintre minunile lumii şi, totodată, simbolul Indiei, vă poate fascina prin arhitectura şi coloritul său, însă, deopotrivă, poate crea şi momente neplăcute pentru turiştii care vizitează pentru prima dată India.
Taj Mahalul se află în apropiere de Agra, oraşul împăraţilor, situat la 205 kilometri distanţă de capitala ţării, New Delhi, drum pe care puteţi să-l parcurgeţi cu trenul sau autocarul. Biletul de intrare pentru vizitarea Taj Mahalului costă 970 de rupii pentru turiştii străini (1 euro= 55,5 rupii), obiectivul fiind deschis zilnic între orele 6.00-19.00, cu excepţia zilei de vineri.

Taj Mahalul vă poate fermeca sau, dimpotrivă, vi se poate părea respingător din cauza aglomeraţiei şi haosului de aici. India este în general o ţară sigură, însă orice turist reprezintă o ţintă pentru hoţii de buzunare. Fiţi atenţi când utilizaţi cărţile de credit, iar când mergeţi în locurile aglomerate, aşa cum este Taj Mahalul, este bine să vă păstraţi actele şi banii într-o borsetă ţinută în siguranţă la gât.

Perioada optimă pentru o călătorie aici este octombrie-aprilie, în restul anului în acestă ţară plouă foarte mult, fiind perioada musonică. Când plecaţi în India, nu vă luaţi o garderobă bogată şi, în general, luaţi numai haine subţiri. Haine ieftine pot fi cumpărate şi de acolo. De regulă, în preajma obiectivelor turistice găsiţi şi suvenire. În India puteţi negocia mai toate cumpărăturile, iar magazinele şi băncile sunt deschise zilnic între orele 10.00-19.00, respectiv 10.00 şi 14.00.

India este o ţară unde mâncarea şi cazarea sunt ieftine, iar apa curentă nu este potabilă. Nu consumaţi decât pa la pet, cumpărată din supermarket; fiţi atenţi ca dopul să fie sigilat.

De asemenea, când vizitaţi un templu sau o moschee, este esenţial să vă descălţaţi la intrarea în aceste obiective şi să nu fiţi îmbrăcaţi în haine din piele de vită, în India vaca fiind considerată un animal sacru.
Pentru a ajunge în India în scopuri turistice, cetăţenii români au nevoie de viză turistică. (Mariana Baciu)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite