Un oficial ONU s-a deplasat la Damasc pentru a cere anchetarea atacului cu arme chimice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un reprezentant al Naţiunilor Unite s-a deplasat sâmbătă la Damasc pentru a obţine autorizaţia regimului Bashar Al-Assad de anchetare a presupusului atac cu arme chimice, informează AFP.

Înaltul reprezentant ONU pentru Dezarmare, Angela Kane, a sosit sâmbătă la Damasc, la o săptămână după venirea unei echipe de experţi. Purtătorul de cuvânt al ONU, Khaled al-Masri, a refuzat să facă declaraţii despre scopul vizitei Angelei Kane.

Opoziţia siriană susţine că forţele subordonate regimului Bashar Al-Assad au utilizat arme chimice în apropiere de Damasc, atacul soldându-se, potrivit insurgenţilor, cu 1.300 de morţi. Armata siriană a dezminţit categoric utilizarea de arme chimice la periferia oraşului Damasc.

Regimul Bashar al-Assad afirmă că forţele insurgente subordonate opoziţiei au utilizat arme chimice la Damasc, informează AFP.


"O unitate a armatei siriene a fost încercuită în zona Jobar din Damasc, iar teroriştii au utilizat arme chimice", anunţă Televiziunea de stat siriană, subordonată regimului.

"Numeroşi militari se numără printre persoanele care s-au asfixiat în cartierul Jobar", situat la periferia capitalei siriene, precizează postul public de televiziune.
 

Nu există niciun dubiu în privinţa folosirii de arme chimice în Ghouta, în estul Damascului, un atac care, spre deosebire de cele precedente, au produs victime în masă. Fie că acestea se numără în sute sau chiar peste o mie – cum pretind rebelii – este oricum unul dintre cele mai importante atacuri cu arme chimice de la cel al lui Saddam Hussein asupra kurzilor în Halabja, acum 25 de ani, şi o provocare clară faţă de declaraţia preşedintelui SUA, Barack Obama, făcută cu un an în urmă, cum că, dacă se dovedeşte folosirea de arme chimice sau biologice, i s-ar "schimba părerea".

Cu toate că sunt voci care se pun la îndoială implicarea regimului Assad în acest masacru, „The Guardian“ scrie că nu există niciun dubiu nici în privinţa celor care au comis această atrocitate. Guvernul sirian a recunoscut că a lansat o ofensivă majoră în zonă şi că este singurul beligerant care are capacitatea de a folosi arme chimice la asemenea amploare. Serviciilor secrete occidentale au calculat că ar fi nevoie de o forţă de invazie de 60 000 de soldaţi pentru a captura şi securiza cele 12 depozite de arme chimice pe care Bashar al-Assad le are la dispoziţie.

Şi ministrul francez de Externe,Laurent Fabius, susţine că toate informaţiile arată că regimul sirian a comis un atac cu arme chimice, zilele trecute, la Damasc.

"Toate informaţiile de care dispunem arată că la Damasc a fost comis un atac cu arme chimice şi că la originea acestuia este regimul Bashar Al-Assad", a continuat Fabius, deşi Statele Unite şi ONU au comunicat că deocamdată nu se poate spune cu certitudine dacă în Siria a avut loc un atac cu arme chimice.

"Informaţiile pe care le avem demonstrează că masacrul chimic a fost atât de grav încât nu putem rămâne pasivi, ci trebuie să avem o reacţie puternică", a spus el, conform AFP.

Mai rămâne întrebarea de ce? Apărându-şi aliatul, regimul Assad,  de acuzaţie, Rusia a numit atacul o provocare pre-planificată, fiindcă s-a petrecut la câţiva kilometri de hotelul în care se aflau inspectorii ONU, aflaţi acolo pentru a ancheta asupra presupuselor incidente precedente.

Există patru cauze posibile: un comandant sirian care a acţionat de unul singur, ceea ce este puţin probabil; un ordin de la dl Assad ştiind că dl Obama oricum nu va răspunde la provocare; sau o decizie de a a înteţi puterea de foc împotriva rebelilor care, în ciuda pierderilor din Qusair sau Homs, controlează încă aproape jumătate din ţară. A patra cauză posibilă este că atacul s-a petrecut prost, omorând mai mulţi oameni decât trebuia. Franţa şi Turcia fac presiuni pentru o acţiune militară, iar Marea Britanie nu o exclude

Toate opţiunile posibile de răspuns sunt proaste. Franţa şi Turcia fac presiuni pentru o acţiune militară, iar Marea Britanie nu o exclude – posibile lovituri aeriene împotriva depozitelor de rachete şi avioane pe care lui al-Assad nu i-ar plăcea să le piardă. Nu există nicio şansă ca el să permită echipei de inspecţie ONU să-şi extindă zona de anchetă la mai mult de cele trei locaţii delimitate. Şi, având protecţia Rusiei şi a Chinei, este puţin probabil să fie obligat de către Consiliul de Securitate să facă acest lucru. Sarcina guvernului sirian este simplă – să tragă de timp, întârziind echipa de inspectori ONU, în timp ce dovezile pe teren se degradează, ceea ce se întâmplă rapid într-o zonă de lupte.

Este puţin probabil ca loviturile aeriene să clameze războiul. Generalul Martin Dempsey, şeful Statului Major american, a declarat în faţa Congresului că, deşi SUA este pregătită să intervină în război, niciun grup rebel moderat nu este pregătit să umple golul. Ceea ce presupune un război regional scăpat de sub control. Acest atac chimic s-ar putea să nu fie ultimul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite