Un nou front în Irak: forţele kurde se pregătesc să contracareze eventuale atacuri ale armatei irakiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de combatanţi kurzi au fost desfăşuraţi în provincia Kirkuk, bogată în petrol, pentru a contracara posibile „ameninţări“ din partea forţelor irakiene, transmite postul kurd de televiziune Rudaw, citându-l pe vicepreşedintele regiunii Kurdistan.

„Zeci de mii de peshmergas (luptători kurzi, n. red.) şi membri ai forţelor de securitate sunt deja staţionaţi în şi în jurul Kirkukului'', a declarat Kosrat Rasul. „Alţi cel puţin 6.000 de peshmergas sunt desfăşuraţi de joi seară pentru a face faţă ameninţării din partea forţelor irakiene“, a adăugat oficialul kurd, citat de Rudaw şi Reuters în pagina electronică.

Autorităţile din Kurdistanul Irakian au acuzat în cursul acestei săptămâni Guvernul de la Bagdad că intenţionează să lanseze un atac de amploare în provincia Kirkuk.

Motivul acestei ofensive ar fi referendumul de independenţă organizat de kurzii irakieni în pofida criticilor formulate de Guvernul irakian, dar şi de Iran şi Turcia. Peste 90% dintre kurzii din Irak s-au pronunţat pentru crearea unui stat al lor. Bagdadul consideră că referendumul a avut loc în mod ilegal. Iranul şi Turcia se opun la rândul lor acestui referendum de teama de a nu trezi ambiţii similare în rândul kurzilor din teritoriile lor.

Ocupată o perioadă de timp de gruparea teroristă sunnită Statul Islamic, provincia Kirkuk se află acum sub controlul peshmergas. Această provincie dispune de importante rezerve de petrol şi este în locuită în mare parte de kurzi.

Un general irakian a declarat pentru AFP sub rezerva anonimatului că forţele irakiene avansează spre Kirkuk pentru a-şi relua posturile militare.

„Forţele armate irakiene avansează pentru a-şi relua posturile militare care au fost ocupate în cursul evenimentelor din iunie 2014, când combatanţii peshmergas au preluat controlul poziţiilor forţelor guvernului central în haosul creat de înaintarea jihadiştilor“, a spus generalul irakian pentru AFP.

Premierul irakian Haidar al-Abadi neagă această informaţie.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite