Un erou britanic părăseşte armata dezgustat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După doi ani de anchete şi un proces care a durat cinci luni, un colonel britanic care a luptat în Irak renunţă la cariera militară Colonelul Jorge Mendoca (foto), în vârstă de 43 de

După doi ani de anchete şi un proces care a durat cinci luni, un colonel britanic care a luptat în Irak renunţă la cariera militară

Colonelul Jorge Mendoca (foto), în vârstă de 43 de ani, este militarul britanic cu gradul cel mai înalt care a fost trimis în faţa Curţii Marţiale în epoca modernă. El a fost acuzat că a tolerat umilirea prizonierilor irakieni de război, dar şi-a dovedit în instanţă nevinovăţia. Când a aflat că un nou proces, pe aceeaşi temă, va fi declanşat pe baza unor noi mărturii, colonelul a cedat nervos şi a părăsit armata, precizând că nu e cazul să lupte pentru "nişte guvernanţi care nu s-ar pricepe nici să-i lustruiască cizmele".

Mendoca este considerat unul dintre cei mai bravi ofiţeri britanici aflaţi în linia întâi a frontului britanic din Irak. El a fost cel care, în iunie 2003, conducând regimentul Lancashire, format din 620 de soldaţi, a cucerit oraşul Basra, unul dintre punctele-cheie pentru evoluţia frontului.

De altfel, în noiembrie 2003, colonelul Mendoca a fost medaliat, împreună cu o parte dintre subordonaţii săi, cu Ordinul Militar al Coroanei. Acuzaţiile aduse britanicilor din Irak au apărut abia în august 2004. Jorge Mendoca, împreună cu şapte dintre soldaţii aflaţi în subordinea sa, a fost anchetat în legătură cu decesul unui recepţioner irakian, care a murit din cauza rănilor, în timp ce era prizonierul regimentului britanic.

În timpul anchetei s-a probat că numai unul dintre subofiţeri putea fi judecat pentru "rele tratamente aplicate prizonierilor". Dar presa nu s-a mulţumit cu atât. Colonelului i s-a reproşat că nu a luat măsuri speciale pentru protecţia prizonierilor. După încă cinci luni de proces, care a costat statul peste 20 milioane de lire sterline, Mendoca a fost declarat nevinovat. Judecătorul l-a asigurat că nu va mai putea fi judecat niciodată sub acuzaţiile respective, întrucât legislaţia britanică nu permite dubla acuzare. Regina Elisabeta a II-a i-a trimis, în februarie 2007, o scrisoare prin care l-a felicitat personal şi l-a asigurat că a urmărit îndeaproape desfăşurarea cazului.

Cu toate acestea, în mai 2007, ministrul apărării a declarat că Mendoca va fi rejudecat, întrucât au apărut noi probe. Ieri, colonelul şi-a înaintat demisia. Soţia sa, Louise, a declarat că guvernanţii sunt "sub orice critică" dacă se pretează să aducă astfel de acuzaţii unui erou militar, cu 25 de ani de carieră.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite