Turcia cere condamnarea loviturii de stat din Egipt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohamed Morsi a fost ales preşedinte prin alegeri democratice, însă Armata l-a demis din funcţie în lovitura de stat de pe 3 iulie.
Mohamed Morsi a fost ales preşedinte prin alegeri democratice, însă Armata l-a demis din funcţie în lovitura de stat de pe 3 iulie.

Turcia şi-a exprimat o poziţie categorică în lovitura de stat ce a avut loc miercuri în Cairo, când Armata condusă de generalul Sisi a preluat puterea şi l-a înlăturat pe preşedintele ales prin alegerile democratice de anul trecut, Mohamed Morsi.

Ministrul de Externe şi-a exprimat „profunda tristeţe“ faţă de lovitura de stat orchestrată de Armata egipteană care l-a înderpartat din funcţie pe preşedintele Morsi.

„Toţi suntem trişti cursul evenimentelor. Răsturnarea preşedintelui Morsi este foarte îngrijorătoare. Nu poate fi acceptabil ca un lider ales să fie deposedat de putere printr-o lovitură militară“ a declarat ministrul Ahmet Davutoğlu.

Mai mult, vicepremierul Turciei, Bekir Bozdağ, a afirmat că intervenţia militară nu refletă voinţa poporului şi a cerut „întoarcerea ţării la democraţie“. „În toate statele democratice, alegerile sunt singurul mod de a veni la putere.“ a mai spus vicepremierul turc.

„Toată lumea...care crede în democraţie ar trebui să se opună în mod natural modului în care a avut loc această schimbare de putere, deoarece în Egipt a avut loc o situaţie care nu poate fi acceptată de un popor democratic“ a concluzionat Bozdağ.

Turcia a experimentat în urmă cu scurt timp un val de nemulţumiri şi proteste faţă de guvernarea premierului Erdogan, care au fost reprimate de forţele de ordine şi au atras critici dure din partea statelor membre ale Uniunii Europene.

În Turcia, Armata a fost întotdeauna considerată garantul laicităţii statului, îndepărtând prin lovituri de stat o serie de tentative ale unor lideri de a face trecerea spre un stat islamic.

Cu toate acestea, în ultimii ani, regimul Erdogan a luat o serie de măsuri pentru diminuarea rolului Armatei, culminând cu un proces în care au fost arestaţi şi inculpaţi câţiva zeci de ofiţeri superiori ai Statului Major. Opoziţia cabinetului său faţă de evenimentele din Egipt este firească. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite