Turcia a bombardat poziţii ale miliţiilor kurde din nordul Siriei. Ankara susţine că a fost vorba de represalii la un atac anterior

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Armata turcă a bombardat obiective deţinute de miliţiile kurde în nordul Siriei, sâmbătă, invocând ca motiv represalii la un presupus atac al acestora din urmă asupra unei baze militare turce, relatează Reuters şi Anadolu.

Forţele militare turce au efectuat focuri de artilerie asupra baze militare aeriene Menagh din apropierea oraşului Azaz, situat la doar 6 kilometri de graniţa cu Turcia.. Incidentul a fost iniţial relatat de activişti antiguvernamentali sirieni, fiind mai apoi confirmat de premierul turc Ahmet Davotoglu. 

Astăzi au fost executate represalii, respectând regulile angajamentului militar, împotriva unor forţe ce prezentau un pericol în Azaz şi în zonele înconjurătoare”, a declarat Davotoglu jurnaliştilor turci, conform Reuters.

Ulterior, Davotoglu a susţinut că atacurile de artilerie au avut loc ca răspuns la un atac anterior al miliţiilor kurde din zona oraşului Azaz împotriva forţelor turce, conform agenţiei oficiale de presă a Turciei, Anadolu. 

Anadolu citează o sursă militară care susţine că baza militară turcă Akcabaglar din regiunea Kilis ar fi fost bombardată cu focuri de artilerie de către forţe „PYD/PKK” - referindu-se la Partidul Uniunii Democrate şi Partidul Muncitorilor din Kurdistan, principalele formaţiuni politice kurde din Siria, respectiv Turcia. Ankara susţine că cele două grupări sunt aliate, şi ambele sunt trecute pe lista oficială de grupări considerate teroriste de către Turcia.

Baza militară bombardată de armata turcă fusese capturată recent de către forţe YPG(„Unităţile de Protecţie Populare”) de la rebeli antiguvernamentali sirieni, cu un sprijin semnificativ din partea Rusiei, care a intensificat în ultimele săptămâni bombardamentele aeriene împotriva poziţiilor rebele din nordul Siriei, cu precădere în regiunea Alep.

image

Sursă hartă: haralddoornboss.wordpress.com

YPG-ul este ramura militară a Comitetului Suprem Kurd, organismul oficial de conducere al regiunii autonome kurde din nordul Siriei, despre care Turcia susţine că acţionează la ordinele PYD-ului – în ciuda faptului că acesta este alcătuit din mai multe grupări kurde. YPG-ul este susţinut de către Statele Unite, însă este clasificată ca grupare teroristă de către Ankara.

Davotoglu a somat miliţiile YPG să părăsească baza aeriană Menagh şi împrejurimile oraşului Azaz, clasificând gruparea drept o organizaţie teroristă care cooperează şi complementarizează Rusia pe teren

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american, John Kirby, a îndemnat atât Turcia, cât şi regiunea autonomă kurdă din Siria să înceteze ostilităţile reciproce şi să se concentreze, în schimb, asupra „ameninţării comune” reprezentate reţeaua teroristă Stat Islamic.

„Am solicitat kurzilor sirieni şi celorlalte forţe afiliate YPG-ului să nu profite de situaţia confuză din zonă pentru a captura teritorii noi. Am aflat şi relatările despre barajele de artilerie dinspre partea turcă a graniţei şi am solicitat şi Turcia să înceteze astfel de acţiuni”, a declarat Kirby într-un comunicat de presă citat de Reuters.”

 

Tensiunile dintre Turcia şi forţele kurde din nordul Siriei au un impact şi asupra tentativelor internaţionale de negociere a unui proces de pace în cadrul războiului civil sirian. PYD-ul nu a fost admis ca parte a opoziţiei siriene la negocierile de la Viena, deoarece este considerată a fi grupare teroristă de către Turcia.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite