Trump face astăzi o mutare diplomatică ce ar putea declanşa un nou conflict în Orientul Mijlociu: recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele american, Donald Trump, va anunţa, astăzi, decizia SUA într-una dintre cele mai controversate probleme ale conflictului arabo-israelian: recunoaşterea Ierusalimului drept capitală a Israelului. Mai mult, Trump ar putea face şi o mutare diplomatică majoră în acest sens, mutarea ambasadei americane din Tel Aviv în oraşul sfânt.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Sarah Sanders, a declarat doar că preşedintele Trump "va face ceea ce crede că este cea mai bună decizie pentru Statele Unite".

"Pe 6 decembrie 2017, preşedintele Trump va recunoaşte Ierusalimul drept capitala Israelului", a indicat un oficial al administraţiei sub acoperirea anonimatului, evidenţiind "recunoaşterea unei realităţi" deopotrivă istorice şi contemporane.

Liderul de la Casa Albă va ordona totodată pregătirea transferului ambasadei Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim. El nu va fixa totuşi calendarul acestei mutări care ar urma să dureze "ani", odată cu necesitatea de a găsi o locaţie, de a finanţa şi a construi un nou sediu.

"Preşedintele îşi ţine o promisiune centrală a campaniei sale, promisiune care a fost făcută de numeroşi candidaţi la preşedinţie", a indicat acest oficial american.

În sprijinul raţionamentului său, el a subliniat că întârzierea recunoaşterii Ierusalimului drept capitală "nu a ajutat cu nimic, timp de peste două decenii, ajungerea la pace". 

Statele din regiune, în alertă 

Din informaţiile date de unii lideri regionali cu care Trump a avut discuţii telefonice separate, decizia lui Trump va fi de mutare a ambasadei la Ierusalim.

Preşedintele autorităţii palestiniene, Mahmoud Abbas, ar fi fost notificat telefonic de Trump "în legătură cu intenţia de a muta SAU americană de la Tel Aviv la Ierusalim", a afirmat purtătorul de cuvânt al lui Abbas.

"Preşedintele Abbas a avertizat în legătură cu consecinţele periculoase pe care o asemenea decizie le-ar avea pentru procesul de pace şi pentru securitatea, pacea şi stabilitatea regiunii şi ale lumii", a declarat Nabil Abu Rudeinah, purtătorul de cuvânt al lui Mahmoud Abbas.

Donald Trump l-a informat marţi şi pe regele Abdallah al II-lea al Iordaniei despre intenţia sa de a transfera la Tel Aviv Ambasada Statelor Unite în Israel, a anunţat palatul regal, citat de AFP.

Trump l-a sunat pe suveranul iordanian, a cărui ţară este gardianul locurilor sfinte musulmane la Ierusalim, şi l-a informat cu privire la ”intenţia (sa) de a merge înainte în proiectul său de a transfera amabsada americană.

În cursul conversaţiei, regele l-a avertizat pe preşedinte cu privire la ”consecinţele dezastruoase ale unui asemenea demers în afara unei reglementări globale care să permită înfiinţarea unui stat palestinian independent cu Ierusalimul de Est drept capitală”.

 Anunţul preşedintelui american, prevăzut pentru ora 13,00 (20,00, ora României—n.r.), ar putea face să eşueze eforturile de pace ale ginerelui şi consilierului său, Jared Kushner, însărcinat cu găsirea unei soluţii la conflictul israeliano-palestinian.

Orice recunoaştere a Ierusalimului drept capitală a Israelului este un "casus belli" pentru liderii palestinieni, care consideră că Ierusalimul de Est, anexat de Israel în 1967, trebuie să fie capitala statului la care ei aspiră. 

O poziţie foarte dură a avut Turcia, care a avertizat încă de luni asupra "marii catastrofe" pe care ar provoca-o mutarea ambasadei la Ierusalim, act care "va pune capăt procesului de pace".

"Această măsură riscă să atragă regiunea într-un nou dezastru", a declarat vicepremierul turc Bekir Bozdag, care considerî că "s-ar deschide calea spre noi ciocniri, noi dispute, mai multă instabilitate în regiune, evenimente imprevizibile".

"Această măsură nu ar avea niciun avantaj pentru Israel, nici un beneficiu pentru alte ţări sau pentru regiune", a mai spus Bozdag.

Anterior, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a avut o convorbire telefonică cu Mahmoud Abbas, în care puternicul lider regional a insistat pentru crearea "unui stat palestinian independent, cu capitala în Ierusalimul de Est".

Problema principală o reprezintă nu numai caracterul de "oraş sfânt" al Ierusalimului pentru cele trei mari religii, dar şi intenţia atât a Israelului cât şi a Palestinei de a avea capitala acolo.

Preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi i-a transmis omologului său american Donald Trump să nu complice situaţia din Orientul Mijlociu, după ce Trump l-a sunat pentru a discuta despre decizia de a muta ambasada SUA în Israel la Ierusalim, relatează Reuters.

 Potrivit unui comunicat al preşedinţiei de la Cairo, Sisi l-a avertizat pe Trump "să nu ia măsuri care ar submina şansele de pace în Orientul Mijlociu". Abdel Fattah al-Sisi este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai lui Donald Trump în regiune.

"Preşedintele egiptean a afirmat poziţia ţării privind păstrarea statutului juridic al Ierusalimului în cadrul referinţelor internaţionale şi a rezoluţiilor relevante ale ONU", se mai arată în comunicat.

UE şi Rusia avertizează SUA

 Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, consideră că statutul Ierusalimului trebuie determinat prin negocieri între Israel şi Autoritatea Palestiniană, respingând practic iniţiativa omologului său american, Donald Trump, care intenţionează mutarea Ambasadei SUA în acest oraş.

Vladimir Putin l-a sunat marţi seară pe Mahmoud Abbas, preşedintele Autorităţii Palestiniene.

"Cei doi lideri au discutat probleme din Orientul Mijlocu, iar Vladimir Putin a exprimat susţinere pentru relansarea imediată a negocierilor de pace israelo-palestiniene, abordând inclusiv tema statutului oraşului Ierusalim, în scopul găsirii unor soluţii corecte pentru ambele părţi", a transmis Kremlinul, potrivit agenţiei Tass.

 Uniunea Europeană l-a avertizat, marţi, pe preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, să evite decizia de a transfera Ambasada americană de la Tel Aviv la Ierusalim.

"Orice acţiune care ar submina eforturile diplomatice" în sensul coexistenţei în pace a două state, israelian şi palestinian, "trebuie pur şi simplu evitată", a declarat marţi Federica Mogherini, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe.

Federica Mogherini a făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o la Bruxelles cu Rex Tillerson, secretarul de Stat al SUA.

"Trebuie găsită o soluţie prin negocieri pentru a stabili statutul Ierusalimului drept viitoare capitală a ambelor state", a adăugat Federica Mogherini, potrivit cotidianului Le Figaro.

Camera Reprezentanţilor a votat tăierea fondurilor pentru Autoritatea Naţională Palestiniană 

Camera Reprezentanţilor a SUA a votat marţi, în unanimitate, tăierea fondurilor pentru Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) atât timp cât aceasta continuă să acorde ajutor financiar familiilor palestinienilor condamnaţi sau întemniţaţi de către Israel după atentate, relatează AFP. 

Măsura mai trebuie examinată de Senat, dar adoptarea ei, fără opoziţie, ilustrează consensul ce există în Congres — între republicani şi democraţi — pe acest subiect.

Textul cere Departamentului de Stat să stopeze ajutorul american pentru palestinieni până când secretarul de stat nu va fi certificat că ANP 'nu a încetat plăţile pentru acte teroriste împotriva cetăţenilor americani şi israelieni' către cei care au fost închişi după un proces sau au murit în timpul unui atac, precum şi familiilor lor. 

Iniţiativa legislativă a fost numită în onoarea lui Taylor Force, un american de 28 de ani ucis în timpul călătoriei sale în martie 2016 la Tel Aviv de un palestinian de 21 de ani din Cisiordania, care a fost ulterior lichidat de poliţie.

„Autoritatea palestiniană plăteşte salarii unor palestinieni care atacă persoane nevinovate precum Taylor“, a declarat alesul republican Ed Royce, preşedintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanţilor.

„Prea multe familii în doliu se duc la culcare noaptea cu gândul la banii plătiţi ca recompensă pentru violenţele care le-au ucis rudele“, a spus el, denunţând un sistem oficial „de instigare“.

Israelul denunţă cu regularitate existenţa compensaţiilor financiare pentru familiile atacatorilor. În iunie, secretarul de stat american Rex Tillerson afirmase că Autoritatea palestiniană a acceptat să stopeze retribuirea familiilor şi autorilor atentatelor antiisraeliene. Dar Israelul şi-a exprimat atunci scepticismul în această problemă.

Aceste plăţi reprezintă unul dintre obstacolele în calea procesului de pace fragil în Orientul Mijlociu.

Potrivit site-ului Departamentului de Stat, ajutorul american pentru Cisiordania şi Fâşia Gaza este aşteptat să fie de aproximativ 251 milioane dolari în 2018. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite