Trump, gata să înlocuiască trupele americane din Afganistan cu mercenari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anagajaţi ai Blackwater
Anagajaţi ai Blackwater

Casa Alba intenţionează să transfere o parte însemnată din efortul de război al SUA din Afganistan contractorilor privaţi, în cadrul unui efort de a inversa evenimentele unui conflict epuizant. Financial Times scrie că fondatorul Blackwater va propune Washingtonului un plan militar cu implicarea unei forţe de 5.000 de mercenari pe timp de doi ani în Afganistan.

După 16 de ani de război  împotriva talibanilor din Afganistan, Statele Unit sunt dispuse să adopte o nouă strategie  în acest stat încă nestabilizat.

Casa Albă examinează un plan care presupune transferarea celei mai mari părţi a a operaţiunilor efectuate de armata SUA unor contractori privaţi, scrie USA Today, citând-l pe Eric Prince, fondatorul Blackwater , cea mai mari companie militară privată.

Administraţia Trump elaborează acest plan de mai multe luni. Potrivit unor surse, preşedintele Donald Trump este nemulţumit de „înfrângerea“  Statelor Unite în Afganistan şi a cerut să fie demis generalul John Nicholson, comandantul trupelor americane din Afganistan.

Ziarul notează că, în conformitate cu planul propus de Eric Prince, 5.500 de contractori privaţi mulţi dintre ei foşti membri ai trupelor speciale, vor coopera cu trupele care luptă în Afganistan. Planul include, de asemenea, o flotă de 90 de aeronave private.

Prince a mai propus, ca mercenarii să lucreze direct cu batalioanele afgane, în timp ce flota aeriană va fi folosită pentru a evacua răniţii, va oferi suportul de foc trupelor de la sol şi va transporta militarii. Ei vor purta uniforme afgane, iar piloţii privaţi vor desfăşura operaţiuni în cooperare cu autorităţile afgane.

Planul va costa mai puţin de 10 miliarde $ pe an, ceea ce ar însemna mai puţin faţă de cele 40 de miliarde prevăzute în bugetul pentru acest an pentru trupele din Afganistan.

Ziarul scrie că planul este serios examinat de Casa Albă, în ciuda preocupărilor consilierului  pentru securitate naţională al preşedintelui Trump, H. R. McMaster şi ale ministrul Apărării Jim Mattis. Alţi oficiali ai Casei Albe ar fi dispuşi să adopte planul, subliniază ziarul.

Armata SUA are 8400 de soldaţi în Afghanistan, pentru a antrena şi ajuta forţele locale. Acestea nu au un rol combativ direct şi, probabil, vor fi înlocuite gradual de către contractori.

Blackwater este cea mai puternică firmă de mercenari din lume. Are 20.000 de soldaţi privaţi, dispune de cea mai mare bază militară particulară, de o flotă de avioane şi elicoptere şi de o agenţie de spionaj. Fondată de Erik Prince, fost ofiţer în forţele speciale ale Marinei, compania reprezenta în 1996 doar o alternativă privată în realizarea de training-uri pentru armata americană.

Compania  a fost implicată în mai multe scandaluri, în 2007 şi 2009, în Irak şi Afganistan, unde a activat. În 2009, patru angajaţi ai companiei implicaţi într-un incident soldat cu morţi în Afganistan nu erau autorizaţi să poarte arme, după cum a precizat armata americană.

Bărbaţii sunt acuzaţi că au deschis focul în capitală pe 5 mai 2009, iar angajatorul, compania care îşi luase numele Xe, le-a dat arme încălcând înţelegerile cu armata. Un afgan a fost ucis în schimbul de focuri, iar alţi doi răniţi.

Blackwater a fost implicată în 2007 în dechiderea focului într-o piaţă din Bagdad, unde au fost ucişi 17 civili, fapt în urma căruia s-a ajuns la un scandal diplomatic între Irak şi SUA, ce a culminat cu expulzarea companiei, subcontractant al armatei americane format din mercenari, din Irak.

În Afganistan, angajaţii Blackwater, foşti poliţişti sau militari, antrenează forţele armate şi de poliţie afgane, dar asigură şi protecţia diplomaţilor sau altor angajaţi internaţionali. Deşi bărbaţii în cauză erau angajaţi pentru a oferi antrenament militar afganilor, ei nu aveau dreptul să poarte arme în afara obligaţiilor de serviciu, arăta purtătorul de cuvânt al armatei SUA.

Erik Prince, fondatorul celei mai renumite şi controversate armate de mercenari din lume, Blackwater, l-a acuzat pe preşedintele Obama că a greşit când a decis să nu folosească combatanţi din companii militare private pentru a zdrobi gruparea teroristă Statul Islamic din Irak. Dacă administraţia Obama nu ne-ar fi distrus activitatea, noi am fi putut lupta împotriva califatului islamic, i-a reproşat Prince liderului de la Casa Albă. 

Blackwater este şi principalul contractor al Departamentului de Stat al SUA, căruia îi furnizează anual sute de angajaţi în domeniul securităţii. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite