Tony Blair a promovat democratizarea Africii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul britanic, care îşi va părăsi funcţia pe 27 iunie, a ţinut ieri un discurs de adio în Africa de Sud, a treia destinaţie după Libia şi Sierra Leone - ţară în care a primit

Premierul britanic, care îşi va părăsi funcţia pe 27 iunie, a ţinut ieri un discurs de adio în Africa de Sud,
a treia destinaţie după Libia şi Sierra Leone - ţară în care a primit titlul onorific de "şef tribal"

Tony Blair şi-a încheiat turneul de o săptămână în Africa, printr-un discurs ţinut ieri la Pretoria. Premierul, care a fost însoţit în permanenţă de un reporter al revistei "Men's Vogue", a negat acuzaţiile opoziţiei din regat, cum că turneul ar avea unicul scop de a-i gâdila orgoliul.

"Africa este aproape de sufletul meu", a afirmat Blair, precizând că relaţia cu liderii africani nu a fost una dintre "săraci şi bogaţi", ci una "bazată pe valorile comune ale democraţiei". Liderul britanic, care, în timpul mandatului, a trimis trupe în Kosovo, Sierra Leone, Afganistan şi Irak, a spus că "utilizarea politicii pentru a face lumea mai bună este o obligaţie morală". Blair s-a întâlnit ieri cu preşedintele sud-african Thabo Mbeki, una din temele discuţiilor fiind criza politică din Zimbabwe, după ce miercuri a întâlnit şefii statelor Sierra Leone, Ahmad Tejan Kabbah, şi Liberia, Ellen Johnson Sirleaf. În Sierra Leone, ţară în care Marea Britanie a intervenit militar în 2000, punând capăt războiului civil, Tony Blair este o personalitate extrem de populară, fapt pentru care a primit distincţia onorifică de "şef suprem" - văzută în ţara vest-africană drept un simbol al respectului. Marţi, Blair l-a întâlnit pe liderul libian Muammar Gaddafi, într-un cort de pânză imprimată cu imagini de palmieri şi cămile, lângă oraşul Sirte, din Sahara.

Libienii ar putea cumpăra armament din Marea Britanie

În urma discuţiilor, libienii au anunţat că vor cumpăra rachete şi sisteme de apărare antiaeriană din Marea Britanie, însă oficialii britanici au spus că nu s-a ajuns încă la o asemenea înţelegere. Blair a declarat jurnaliştilor că se află în relaţii extrem de prieteneşti cu Gaddafi, tratat drept "paria" până în 2003, când Libia a renunţat la programul nuclear.

Blair a declarat jurnaliştilor că vorbeşte la telefon de mai multe ori pe an cu Gaddafi, cei doi lideri adresându-se unul altuia pe numele mic.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite