Teroriştii Statului Islamic au omorât o activistă în Rakka şi i-au folosit contul de Facebook pentru a depista alţi opozanţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Gruparea teroristă Stat Islamic a ucis în luna septembrie o activistă cunoscută din fieful Rakka, însă contul acesteia de Facebook a fost folosit în continuare cu scopul de a depista alţi potenţiali opozanţi din oraşul de 220.000 de locuitori, relatează „The Independent”, citând informaţii oferite de organizaţia Raqqa is Being Silently Slaughtered.

Ruqia Hassan Mohammed era cunoscută în Rakka drept unul dintre cei mai acerbi şi vocali opozanţi ai regimului instaurat de gruparea islamistă în oraşul sirian. Desfăşurându-şi activitatea în special pe reţeaua de socializare Facebook, Mohammed – în vârstă de 31 de ani şi având origini kurde - ironiza constant legile aplicate de Statul Islamic locuitorilor oraşului, iar una dintre aceste ironii pare să-i fi fost fatală.

În iulie anul trecut, Statul Islamic a ordonat închiderea tuturor punctelor de wi-fi din Rakka, provocând un răspuns ironic din partea Ruqiei Mohammed pe contul ei de Facebook. „N-aveţi decât să tăiaţi internetul, porumbeii noştri mesageri nu se vor plânge de asta” a scris activista pe reţeaua de socializare.

După această postare, înregistrată pe 21 iulie, pe contul Ruqiei au încetat să apară postări publice, cel mai probabil după ce activista a fost capturată de militanţii Statului Islamic. Contul a rămas însă activ, iar unul dintre membrii grupului „Rakka is Being Silently Slaughtered” (ro. Rakka este Măcelărit Tacit) – un grup secret de locuitori opozanţi ai grupării care vor să documenteze o imagine reală asupra vieţii de zi cu zi din fieful SI - susţine că acesta a fost folosit de jihadişti pentru a depista alţi  posibili opozanţi aflaţi în oraş.

Sub pseudonimul Tim Ramadan, membrul RBSS susţine că Ruqia Mohammed a fost capturată de islamişti în iulie şi ucisă în luna septembrie, iar contul ei de Facebook a fost folosit de membrii grupării, care au trimis mesaje persoanelor din lista ei de prieteni încercând să depisteze alţi critici la adresa ocupaţiei SI. Jihadiştii pretindeau că Ruqia încă este în viaţă şi le propuneau acestira să se întâlnească, moment în care ar fi fost capturaţi de membrii grupării teroriste. 

De la cucerirea oraşului Rakka în 2013, Statul Islamic a instituit un regim bazat pe reguli morale stricte şi cenzură, intolerant la adresa criticilor. O parte dintre opozanţii SI au avut parte de execuţii publice.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite