Teama de vampiri a băgat o ţară în haos

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jamiya Bauleni pretinde că a fost muşcată de un vampir FOTO AFP
Jamiya Bauleni pretinde că a fost muşcată de un vampir FOTO AFP

Fapte neobişnuite pentru secolul XXI se petrec în aceste zile într-o ţară din sud-estul Africii. Convinşi că sunt ameninţaţi de băutori de sânge, mai mulţi oameni au decis să se apere de unii singurii şi au pornit în căutarea presupuşilor răufăcători. Căutările au dus la morţi, au generat haos şi au pus în pericol chiar şi stabilitatea regională. Acum armata este pe străzi, dar revenirea la calm este încă departe.

Cel puţin nouă „vampiri“ au fost ucişi în ultimele trei luni în Malawi, o ţară de 118.000 de kilometri pătraţi şi cu peste 18 milioane de locuitori din sud-estul Africii.

Vânătoarea de presupuşi băutori de sânge a început la sfârşitul verii, iar primele capete au căzut la 16 septembrie. Victimele au fost acuzate că au strâns sânge de la oameni pentru a-l bea în timpul unor ritualuri de magie neagră şi pentru a se îmbogăţi astfel. Ele provin din păturile înstărite ale societăţii. Nici medicii nu scapă ochilor vigilenţi, fiind acuzaţi că ar fi implicaţi în această practică.

Primele relatări despre vampiri şi acţiuni împotriva lor au apărut în mediul rural. Zvonurile s-au extins rapid, ajungând inclusiv în capitala economică a ţării, Blantyre.

image

Locuitori ai unui sat din Malawi FOTO DR

Puse în faţa acestei situaţii, autorităţile au întărit prezenţa poliţiei şi au scos armata pe străzi. Peste 250 de persoane au fost arestate, inclusiv 22 care au devastat un hotel crezând că asigură cazare pentru „băutori de sânge“.

Preşedintele ţării, Peter Mutharika, a denunţat aceste acţiuni, considerându-le „exemple foarte perturbatoare de justiţie populară“. „Nimic nu dovedeşte existenţa unor băutori de sânge. Este o minciună care are ca scop destabilizarea regiunii“, a insistat el.

Eric Yohane, un ghid montan, spune la rândul său că „totul este o minciună“. El abia aşteaptă ca lucrurile să revină la normal, fiindcă violenţele din ultimele luni l-au lăsat şomer.

Totuşi, nu este pentru prima oară când Malawi se confruntă cu o astfel de situaţie. Aici unele temeri sunt adânc înrădăcinate. Albinoşii, de exemplu, sunt vânaţi şi ucişi, organele lor fiind folosite pentru ritualuri de magie tradiţională.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite