Tăriceanu: "Nu vom recunoaşte un Kosovo independent"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

>> La Consiliul European, România şi-a reafirmat poziţia faţă de statutul provinciei sârbe. Delegaţia română la Consiliul European s-a pronunţat împotriva autonomiei provinciei Kosovo.

>> La Consiliul European, România şi-a reafirmat poziţia faţă de statutul provinciei sârbe.

Delegaţia română la Consiliul European s-a pronunţat împotriva autonomiei provinciei Kosovo. Premierul Tăriceanu a anunţat, la Bruxelles, că România nu va recunoaşte independenţa Kosovo, menţionând "serioase rezerve" asupra consecinţelor produse de noul statut. Traian Băsescu a subliniat că România "nu susţine independenţa unilaterală" a Kosovo.

"Nu vom recunoaşte statutul de independenţă a provinciei Kosovo, deci nu vom recunoaşte un Kosovo independent pentru că avem serioase rezerve în ceea ce priveşte modul în care acest statut trebuie acordat şi posibilele consecinţe asupra întregii regiuni a Balcanilor de Vest", a declarat, la Bruxelles, primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu, înainte de începerea lucrărilor Consiliului European de iarnă.

Şefii de stat şi de guvern ai UE urmau să ia ieri în dezbatere o poziţie comună în privinţa provinciei Kosovo, înainte de şedinţa Consiliului de Securitate al ONU din 19 decembrie, şi a alegerilor generale din Serbia, din ianuarie anul viitor. Era aşteptată o declaraţie generală fără nicio referire la recunoaşterea independenţei provinciei Kosovo, variantă împotriva căreia Rusia s-a pronunţat constant.

Documentul comun adoptat de liderii UE ar fi putut conţine referiri la baza juridică a prezenţei Uniunii în Kosovo, precum şi la rolul UE în rezolvarea problemei Kosovo. Textul urma să afirme faptul că Uniunea este gata să joace un rol de lider în asigurarea stabilităţii în regiune şi în implementarea viitorului statut al provinciei Kosovo.


Preşedintele Traian Băsescu a declarat că România nu va accepta declaraţia de independenţă a Kosovo în lipsa unei rezoluţii ONU. El a cerut o declaraţie politică privind forţa de menţinere a păcii din provincie.
Preşedintele Parlamentului European, Hans Gert Pöttering, a declarat că el a formulat în faţa membrilor Consiliului o poziţie de principiu clară şi directă pentru "recunoaşterea autodeterminării (<> ) poporului din Kosovo şi pentru flexibilitate în ce priveşte orarul şi desfăşurarea procesului".

Pöttering a recunoscut că există în continuare "dificultăţi politice şi psihologice" în privinţa Kosovo, dar aceasta trebuie să fie direcţia acceptată şi de Serbia, în perspectiva integrării în Uniunea Europeană: "Serbia şi Kosovo se vor regăsi împreună într-o zi în Uniunea Europeană şi acest lucru ar trebui să simplifice problema".

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite