Superputerile Omului- Păianjen, la îndemâna oricui?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cercetătorii italieni lucrează la costumul eroului de film, folosind nanotehnologia Potrivit cercetătorilor italieni, un costum ca al Omului-Păianjen, care permite celui care îl poartă

Cercetătorii italieni lucrează la costumul eroului de film, folosind nanotehnologia

Potrivit cercetătorilor italieni, un costum ca al Omului-Păianjen, care permite celui care îl poartă să urce pe suprafeţe verticale asemeni eroului de film, poate deveni accesibil omului de rând în aproximativ 10 ani.

Tehnologia utilizată de păianjeni şi de şopârlele gecko ar putea ajuta oamenii să se caţere pe pereţii unei clădiri sau să atârne cu capul în jos de tavane. Păianjenii şi şopârlele gecko se caţără şi pot rămâne agăţaţi de suprafeţe cu ajutorul unor minusculi peri.

Unele studii au arătat că şopârlele gecko pot ţine astfel greutăţi de sute de ori mai mari decât greutatea proprie. În 2002, studii realizate de cercetători americani sugerează că această extraordinară capacitate a şopârlelor de a adera de suprafeţe se datorează unei forţe intermoleculare de mică intensitate - Van der Walls.

Patru milioane de nanotuburi

"Studiez de peste 10 ani substanţele adezive şi nanotuburile de carbon şi de peste un an această idee de costum", a explicat Nicola Pugno, cercetător la Universitatea Politehnică din Torino, citat de BBC. "Mulţi cercetători au lucrat deja la materii hiperadezive inspirându-se de la şopârla gecko - leopardul deşertului."

"Costumul meu va fi compus din extrem de multe filamente foarte fine şi voi utiliza capilaritatea acestora şi forţa Van der Walls (interacţiunea de mică intensitate între molecule sau atomi) pentru a obţine fenomenul de aderare fizică", a spus domnul Pugno.

Pernuţele plasate sub labe vor fi acoperite cu peri microscopici care oferă o aderenţă foarte ridicată pe diverse suporturi, pentru fixare sau deplasare.

"Una dintre probleme o constituie controlul aderării, pentru că nu este dificil să rămâi fixat pe un perete, este suficient să te lipeşti cu superglue, dar apoi trebuie să te desprinzi şi să te lipeşti din nou", a mai spus cercetătorul de la Universitatea Politehnică din Torino.

Omul de ştiinţă susţine că ai nevoie de patru milioane de nanotuburi pentru a te deplasa pe verticală pe o distanţă de un centimetru.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite