Summit crucial pentru viitorul UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul polonez Jaroslaw Kaczynski apreciază că întâlnirea are şanse de succes de 50% Summitul UE a început, ieri, la Bruxelles, negocierile privind tratatul care să înlocuiască

Liderul polonez Jaroslaw Kaczynski apreciază că întâlnirea are şanse de succes de 50%

Summitul UE a început, ieri, la Bruxelles, negocierile privind tratatul care să înlocuiască eşuata Constituţie europeană anun ţân du-se lungi şi tensionate, mai ales din cauza Poloniei care ameninţă cu vetoul.

Preşedinţia germană i-a avertizat pe participanţi şi pe ziarişti să îşi împacheteze suficiente cămăşi deoarece întâlnirea, care ar fi trebuit să aibă loc joi şi vineri, s-ar putea prelungi mai multe zile, până când se ajunge la un consens. Cancelarul german Angela Merkel speră într-o înţelegere care să-i încununeze preşedinţia, un eşec fiind echivalent cu umilinţa pentru Merkel, comentează BBC. Proiectul realizat de Germania propune ca noul document să se numească "Tratatul de reformă". Textul acestuia renunţă la instituirea unui post de ministru de externe şi dă ţărilor membre posibilitatea să opteze pentru a nu aplica politicile UE în domeniile securităţii şi legii penale.

Cele mai mari obstacole în calea unui acord le ridică Polonia şi Marea Britanie. Polonia contestă sistemul de vot, iar Marea Britanie priveşte cu neîncredere Carta drepturilor fundamentale. Londra se teme că ea va permite Curţii Europene să ia decizii care nu ar fi în acord cu legea britanică a muncii.

În ciuda ameninţării cu vetoul, premierul polonez, Jaroslaw Kaczynski, a sugerat că Varşovia ar putea ceda şi a apreciat că summitul are şanse de 50% de reuşită. România este reprezentată de preşedintele Traian Băsescu şi de premierul Călin Popescu Tăriceanu. "Obiectivul delegaţiei române este ca tratatul de amendare să nu afecteze major cele convenite prin Tratatul Constituţional pe care România l-a semnat", a declarat şeful statului.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite