SUA tatonează retragerea din Irak

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Planurile pentru stabilizarea ţării nu dau rezultatele aşteptate pe teren Un studiu dat publicităţii la Washington apreciază că retragerea trupelor americane din Irak va deveni o

Planurile pentru stabilizarea ţării nu dau rezultatele aşteptate pe teren

Un studiu dat publicităţii la Washington apreciază că retragerea trupelor americane din Irak va deveni o soluţie din ce în ce mai tentantă dacă violenţele nu se vor diminua în următoarea perioadă. Raportul, finanţat de Pentagon, pune sub semnul întrebării şi strategia guvernului american pentru stabilizarea Irakului.

Presiunea politică în Statele Unite pentru retragerea trupelor ar putea deveni imposibil de contracarat, dacă violenţele care fac zilnic zeci de morţi nu vor scădea până la sfârşitul verii, menţionează un studiu al prestigiosului centru de cercetare RAND Corporation, finanţat de aviaţia americană. Olga Oliker, principalul autor al raportului intitulat "Opţiuni pentru Irak: o reexaminare", afirmă că nivelul actual al violenţei din Irak arată că strategia constând în trimiterea de întăriri nu este eficientă.

Datele publicate de RAND Corporation contrazic rapoartele recente ale armatei americane, care susţin că trimiterea de întăriri militare în Irak, de la începutul anului, a contribuit la reducerea violenţei. De altfel, cifrele compilate de trei ministere irakiene arată că numărul morţilor în rândul civililor a ajuns la 1.652 în luna iulie, cu o treime mai mult decât în iunie şi puţin mai mult decât în februarie.

Planuri imposibile

Experţii de la RAND au studiat şi o serie de opţiuni luate în calcul de administraţia americană pentru stabilizarea Irakului. Printre acestea s-au aflat folosirea unei forţe copleşitoare pentru a impune ordinea, împărţirea ţării în funcţie de criterii etnice, alegerea şi susţinerea unui învingător în războiul civil sau pur şi simplu o retragere din Irak lăsând lucrurile să evolueze de la sine până când se conturează un învingător al conflictului.

Autorii raportului au subliniat că aceste opţiuni au puţine şanse de a fi aplicate sau au puţine şanse de succes. Ei consideră că prezenţa americană în Irak nu trebuie să fie pe durată nedeterminată, iar guvernul american trebuie să "se pregătească pentru a gestiona consecinţele unei retrageri şi ale continuării conflictului în Irak" înainte chiar de a decide această retragere.

"O retragere trebuie să se petreacă fără sentimentul de grabă", apreciază raportul. Washingtonul trebuie să transfere autorităţilor irakiene instalaţiile abandonate, să furnizeze ajutor ţărilor vecine, pentru a face faţă afluxului de refugiaţi, să-i ajute să emigreze pe irakienii care au lucrat pentru americani.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite