SUA desfăşoară în sudul Siriei un sistem de artilerie sofisticat. Ruşii se întreabă care sunt adevăratele obiective ale americanilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rachete de tip Himars FOTO Arhivă Getty Images
Rachete de tip Himars FOTO Arhivă Getty Images

Moscova a acuzat Washingtonul că a desfăşurat rachete la Al-Tanaf, în sudul Siriei, cu scopul de a viza armata regimului de la Damasc, iar Statele Unite au confirmat desfăşurarea acestor baterii, însă fără să dezvăluie obiectivul, relatează AFP.

Într-un comunicat, armata rusă a dat asigurări că Statele Unite au trimis din Iordania către garnizoana de la Al-Tanaf "două baterii lansatoare de rachete multiple (de tip) Himars”, un sistem de artilerie sofisticat american.

”Instalarea a tot felul de arme străine pe teritoriul sirian, cu atât mai mult a unor lansatoare de rachete multiple, trebuie să facă obiectul unui acord cu Guvernul suveran al ţării”, a adăugat Ministerul rus al Apărării.

Un reprezentant american al Apărării a confirmat ulterior pentru AFP desfăşurarea sistemului Himars în apropiere de Al-Tanaf, unde Washingtonul dispune de o bază, fără să precizeze numărul bateriilor desfăşurate şi nici misiunea lor exactă.

Statele Unite sunt îngrijorate de prezenţa, la câteva zeci de kilometri de Al-Tanaf, a forţelor care susţin regimul şi au anunţat că-şi vor consolida poziţiile în faţa ”ameninţării” pe care o reprezintă.

Avioane americane au bombardat în mai multe rânduri elemente ale acestor forţe, care beneficiază potrivit Washingtonuli de susţinerea Iranului şi care s-au apropiat de baza de la Al-Tanaf - unde forţe americane antrenează rebeli sirieni să lupte împotriva jihadiştilor.

Însă, potrivit armatei ruse, ”raza de acţiune a lansatoarelor de rachete multiple (de tip) Himars nu permite susţinerea unităţilor «Forţelor Siriene Democratice» aflate sub controlul Statelor Unite care luptă împotriva teroriştilor din Statul Islamic la Rakka”, un oraş situat mult mai la nord.

Coaliţia internaţională condusă de Statele Unite ”a atacat în mai multe rânduri forţe guvernamentale siriene care luptă împotriva Statului Islamic în apropiere de frontoera cu Iordania”, mai acuză Ministerul rus al Apărării.

”Aşadar nu este dificil să ne imaginăm că asemenea atacuri împotriva unităţilor armatei siriene pot continua, dar de această dată cu Himars”, continuă armata rusă, după care întreabă ”care sunt adevăratele obiective ale Statelor Unite în Siria şi împotriva cui intenţionează să lupte militarii americani?”.

Potrivit armatei americane, sistemul Himars, instalat pe un camion, trage obuze ghidate prin GPS cu o rază de acţiune 70 de kilometri. Altă versiune a acestui sistem permite să se tragă o mică rachetă ghitadă prin GPS cu o rază de 300 de kilometri. Versiunea Himars mobilizată la Al-Tanaf este necunoscută.

Sistemul Himars permite să se efectueze atacuri precise, inclusiv atunci când condiţiile meteorologice împiedică avioanele şi dronele să o facă.

Al-Tanaf se află pe axa Damasc-Bagdad, la frontiera cu Irakul şi nu departe de frontiera cu Iordania..

Coaliţia internaţională a instituit o zonă de ”dezescaladare” de 55 de kilometri în jurul bazei de la Al-Tanaf şi a decretat că forţe ruse şi siriene nu au dreptul să intre în ea.

Regiunea a fost teatrul mai multor înfruntări, în ultimele zile, între forţe ale regimului şi cele susţinute de coaliţia internaţională. Aceste tensiuni au loc într-un context de rivalitate tot mai mare cu privire la cine conduce lupta împotriva Statului Islamic în estul Siriei.

Preşedintele sirian Bashar al-Assad încearcă să evite ca Statele Unite să facă acest lucru.

O aliată credincioasă a lui al-Assad, Rusia a intervenit militar în războiul din Siria începând din septembrie 2014 şi s-a opus cu fermitate primelor atacuri ordonate de preşedintele american Donald Trump. la începutul lui aprilie. asupra unei baze aeriene a regimului sirian.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite