SUA, declaraţii contradictorii privind Qatar-ul INFOGRAFIE

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Donald Trump, preşedintele SUA, a părut să se distanţeze de poziţia conciliantă a secretarului de Stat Rex Tillerson, acuzând Qatarul de finanţarea terorismului fără a vorbi despre posibilitatea relaxării sancţiunilor, potrivit CNBC.

„Qatarul este unul dintre finanţatorii terorismului la un nivel foarte înalt. Se poate adopta o atitudine flexibilă sau una dură“, a afirmat Donald Trump.

„Am avut de luat o decizie. Adoptăm o atitudine flexibilă sau trecem la o abordare dură dar necesară? Trebuie să stopăm finanţarea terorismului“, a spus Trump, părând să se distanţeze de poziţia secretarului de Stat american Rex Tillerson, care a adoptat un ton conciliant, cerând relaxarea sancţiunilor impuse Qatarului de către vecinii săi.

Ajutor de la Iran şi Turcia

Iranul a trimis cinci avioane cu alimente către Qatar, ţară afectată de o blocadă economică şi diplomatică impusă de şase state arabe, a anunţat ieri transportatorul naţional iranian, informează site-ul Al Arabiya.

„Până în prezent, cinci avioane care transportă produse alimentare perisabile, cum ar fi fructe şi legume, au fost trimise în Qatar, fiecare transportând în jur de 90 de tone de marfă. Un alt avion va fi trimis astăzi. Vom continua livrările atâta timp cât există cerere“, a declarat purtătorul de cuvânt al companiei Iran Air, Shahrokh Noushabadi.

Totodată, trei nave încărcate cu 350 de tone de alimente au plecat dintr-un port iranian către Qatar. Şi Turcia a venit în ajutorul Qatarului cu provizii alimentare, rafturile supermarketurilor din Doha fiind umplute cu produse lactate, iaurturi, sucuri sau carne de pui.

Rusia este "gata să încerce să facă tot ce îi stă în putere" pentru a ajuta la rezolvarea crizei, a spus în continuare ministrul rus, estimând ca "necesară" unitatea pentru combaterea "terorismului".

În cadrul întâlnirii sale cu Lavrov, ministrul de externe al Qatarului a calificat drept "ilegale" măsurile adoptate împotriva ţării sale. De altfel, Qatarul a denunţat anterior decizia Arabiei Saudite şi a aliaţilor săi de a rupe cu relaţiile cu mica monarhie din Golf, catalogând-o drept "nefondată".

Înaintea vizitei la Moscova, Al-Thani a efectuat vineri o deplasare-surpriză în Germania. Qatarul este în căutare de sprijin în străinătate pentru a evita să fie izolat pe scena diplomatică după şocul din 5 iunie când Arabia Saudită şi aliaţii ei au anunţat ruperea relaţiilor cu acesta.

Această ţară este acuzată de a avea legături cu "organizaţii teroriste şi grupări sectare care caută să destabilizeze regiunea, printre care figurează Fraţii musulmani, Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) şi Al Qaida". De asemenea i se reproşează o apropiere de Iranul şiit.

Bahrain, Egipt, Arabia Saudită şi Emiratele Arabe Unite a rupt relaţiile diplomatice cu Qatar şi i-au impus restricţii severe aeriene şi maritime. Astfel, Arabia Saudită a închis frontieră terestră, pe unde trece 40% din aprovizionarea cu alimente a Qatarului.

Rusia a respins miercuri acuzaţiile din mass-media americane care au imputat hackerilor ruşi piratarea agenţiei de presă a Qatarului chiar înainte izbucnirii actualei crize. Autorităţile din Qatar au declarat la sfârşitul lunii mai că au fost victime ale unor "hackeri", care au publicat pe site-ul internet al agenţiei declaraţii false atribuite şeicului Tamim Bin Hamad Al-Thani, emirul statului Qatar, şi care rupeau cu consensului regional pe mai multe subiecte sensibile, inclusiv Iranul. 

image
În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite