Studiu: aproape jumătate din rebelii sirieni sunt jihadişti sau islamişti extremişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape jumătate din luptătorii rebeli din Siria sunt afiliaţi grupurilor islamiste jihadiste sau extremiste, potrivit unui studiu recent asupra facţiunilor opoziţiei implicate în războiul civil din ţară. Astfel, grupurile care acceptă implicarea Occidentului sunt o minoritate, întărind poziţia liderilor internaţionali care se opun înarmării rebelilor.

Militanţii care se luptă cu forţele guvernamentale ale preşedintelui Bashar al-Assad numără aproape 100.000 de oameni într-o ţară cu mai mult de 22,5 milioane de locuitori (estimare făcută în iulie 2012), însă războiul civil a fragmentat opoziţia în aproximativ 1.000 de grupări rebele.

Studiul întocmit recent de IHS Jane, companie internaţională de consultanţă în domeniul securităţii şi apărării, arată că există aproximativ 10.000 de jihadişti, printre care se numără şi rebeli străini, înrolaţi în cadrul grupărilor afiliate al-Qaeda. Analiza IHS Jane se bazează pe rapoarte ale agenţiilor de informaţii şi pe interviuri cu activişti şi militanţi, notează ziarul britanic „The Telegraph”.

Alţi 30.000-35.000 de luptători sunt islamişti extremişti  care împărtăşesc o mare parte din viziunea jihadiştilor, dar sunt interesaţi mai degrabă de războiul  civil sirian, decât de o confruntare internaţională. De asemenea, mai există cel puţin 30.000de luptători moderaţi, ceea ce înseamnă că doar un număr mic de rebeli sunt afiliaţi grupurilor seculariste şi naţionaliste.

Grupurile moderate, o minoritate slabă

Studiul confirmă suspiciunile occidentalilor care estimează că mai puţin de o treime din forţele opoziţiei acceptă implicarea aliaţilor din Europa, în timp ce Statele Unite ale Americii sunt şi mai puţin agreate. Temerile potrivit cărora opoziţia este acaparată de tot mai mulţi extremişti i-au împiedicat pe liderii occidentali să-i înarmeze pe rebeli, deoarece armele pot ajunge în mâini nepotrivite.

Războiul civil a dus la apariţia a sute de grupări rebele care operează separat în câte o regiune a ţării, dar care sunt loiale facţiunilor mari, cele mai importante fiind Jabhat al-Nusra şi Statul Islamic în Irak şi Levant. Acestea au demarat activităţi de recrutare a tinerilor luptători pentru a-şi întări forţele.

Scopul grupurilor moderate este îndepărtarea regimului autoritar de la conducerea Siriei, însă grupurile jihadiste vor să transforme ţara într-un stat islamic fundamentalist, care să facă parte dintr-un „califat” regional. Diferenţele de viziunea au creat tensiuni putenice între diferitele facţiuni, care degenerează adesea în violenţe.

 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite