Strategiile anticorupţie ale Kazahstanului dau primele semne de eficienţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Kazahstanul a făcut un pas uriaş în lupta anticorupţie, aspect confirmat recent şi de rapoartele Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Indexul privind percepţia corupţiei al Organizaţiei Transparency International, publicat în februarie, a indicat că această ţară a intrat într-o zonă a ţărilor mai puţin corupte, câştigând 31 puncte.

Această poziţionare în rapoartele OCDE este determinată şi de adoptarea de către Kazahstan a unei strategii anticorupţie, adoptată în 2014 care a abordat o altă atitudine faţă de corupţie ca fenomen.

Kazahstanul a avansat acum în categoria de mijloc. Anul viitor se aşteaptă rezultate şi mai bune în această direcţie, pentru ca, până în anul 2020, rezultatele preconizate să devină foarte vizibile.

Cetăţenii participă activ la lupta anticorupţie

Legea adoptată a furnizat departamentului de politică anticorupţie capacităţi suplimentare, ca de exemplu cea de desfăşurare a unei analize a riscului de corupţie în cadrul organismelor de stat, prin verificarea activităţilor de management şi analizarea documentelor normative ale acestora. Pentru prima dată, Kazahstanul foloseşte metode utilizate în ţările OCDE, prin efectuarea unor analize privind riscul de corupţie şi eliminarea cauzelor şi a condiţiilor.

În plus, a fost creat un e-forum guvernamental pentru utilizarea de către cetăţeni şi pentru asigurarea transparenţei activităţilor de stat. Fiecare cetăţean poate acum participa la adoptarea unor documente legale şi normative, propunerile sale privind bugetele ministerelor şi ale statului fiind transparente, întrucât fiecare organism de stat îşi publică în mod regulat datele. Succesul acţiunii de contracarare a corupţiei nu este legat doar de măsurile prevăzute în lege, ci şi de aplicarea lor practică.

Au fost create multe modalităţi de combatere a corupţiei care nu erau disponibile înainte de 2014. Acestea includ antreprenorii şi actorii din sectorul non-guvernamental. Astăzi, datorită acestei platforme, toată lumea se simte capabilă să contribuie la schimbarea situaţiei. Sectorul de afaceri a primit un semnal clar că aceste bariere administrative şi de corupţie pot fi eliminate, iar acest lucru devine din ce în ce mai sigur.

Sectorul de afaceri nu s-a implicat anterior în combaterea corupţiei şi, până în prezent, departamentul a condus două forumuri. În planul adoptat anul trecut, care detaliază implementarea Acordului de Cooperare dintre Agenţie şi Camera Naţională a Antreprenorilor Atameken, s-au examinat 16 domenii care ridicau întrebări, de exemplu, vama şi impozitarea, şi s-au făcut recomandări organismelor de stat.

Cooperare cu investitorii străini

Departamentul de anticorupţie şi-a intensificat lucrul cu investitorii străini, printr-un forum pentru ambasadorii străini, oamenii de afaceri şi alte persoane dedicate luptei anticorupţie şi creării unui climat favorabil de investiţii. De asemenea, departamentul a organizat un al doilea congres al iniţiativelor publice, pe baza raporturilor şi ultimelor tendinţe.

Departamentul a creat o hartă publică de control care funcţionează pe reţelele sociale, şi a creat servicii de tip call center în toate regiunile, formând un grup unic de monitorizare pentru implementarea măsurilor anti-corupţie la nivel regional. În plus, insuflarea unei atitudini de respingere a corupţiei în mentalitatea oamenilor a fost asigurată prin eforturile organizaţiilor etno-culturale şi religioase, precum şi a personalităţilor religioase din cadrul Adunării Poporului din Kazahstan.

Funcţiile departamentului includ minimizarea nivelului de corupţie prin prevenirea acesteia, eliminarea cauzelor şi condiţiilor care duc la apariţia sa, insuflarea unei atitudini de respingere a corupţiei în societatea civilă, astfel încât acţiunile să nu se rezume doar la organismele statale.

De asemenea, agenţia abordează corupţia la nivel naţional şi internaţional.

Cu privire la măsurile internaţionale anti-corupţie, Kazahstan urmează Planul de Acţiune Anticorupţie de la Istanbul, precum şi propunerile Grupului de State Anticorupţie (GRECO), Comunităţii Statelor Independente (CSI), Consiliului Interstatal şi convenţiilor Statelor Unite.

Acţiunile naţionale se referă la acele măsuri sistematice prevăzute de lege, inclusiv o analiză a riscurilor de corupţie, formarea unei culturi anticorupţie şi monitorizarea activităţilor anticorupţie. Cea mai urgentă sarcină este minimizarea corupţiei interne cu care se confruntă cetăţenii în interacţiunile lor zilnice cu statul şi organismele regionale.

Proiectul „Generaia Conştientă“

În această privinţă, departamentul a lansat trei proiecte. Un birou special a fost constituit pentru a implementa proiectul „Astana Adaldyk Alany’’ (Platforma de Integritate a Astanei), lansat în colaborare cu Akimat (administraţia oraşului).

„Astana şi organismul ei executiv local, în special, implementează acest program, întâlnindu-se cu locuitorii săi, contactând statele şi cetăţenii. Este satisfăcător pentru noi să fim martorii acestei relaţii cu aparatul central şi cu organismele de stat. În cadrul programului, şi prin intermediul programul pilot, aceleaşi mecanisme vor fi aplicate la scară largă şi implementate în toate celelalte regiuni din Kazahstan“, se arată într-un comunicat de presă al ambasadei Kazahstanului.

„Sanaly Urpak” (Generaţia Conştientă), proiect pus în aplicare în oraşul Almaty, are drept scop minimizarea corupţiei în sistemul de educaţie. Proiectul a dezvoltat o soluţie optimă pentru combaterea corupţiei la nivelul învăţământului secundar şi universitar şi diseminarea principiului de onestitate academică. Integritatea academică universitară şi ratingurile de coeziune vor fi publicate anual pe baza estimărilor realizate de proiect.

Almaty, cel mai mare centru educaţional, având aproximativ 38 universităţi, cel mai mare număr de şcoli, universităţi şi o treime din tineretul  ţării, a fost aleasă intenţionat. Statisticienii şi sociologii pretind că acesta este domeniul cel mai vulnerabil. Se înţelege de ce: dintre toate celelalte domenii, educaţia este sfera cea mai cuprinzătoare, întrucât sunt implicaţi aproximativ 4,5 milioane de oameni. Al treilea proiect implică promovarea drepturilor şi intereselor investitorilor şi ale sectorului de afaceri.

Biroul acestui proiect este în curs de creare, în acest moment fiind întreprinse lucrări în această privinţă. Acesta va fi situat în Astana, la baza Centrului de Servicii pentru Investitori din cadrul Ministerului de Investiţii şi Dezvoltare. Acest proiect a fost anunţat la un forum de investiţii şi, de atunci, se lucrează în vederea înfiinţării acestui centru. În general, agenţia are scopul de a crea trei noi birouri de bază legate de proiectele „Astana Adaldyk Alany“, „Sanaly Urpak” şi Centrul de Servicii pentru Investitori, care ar trebui să aibă rezultate până la sfârşitul anului.

„Deşi s-au efectuat deja majoritatea activităţilor, pasivitatea cetăţenilor în acest proces este evidentă. Conştientizarea informaţiilor şi infrastructura website-ului consiliului public trebuie consolidate pentru a deveni mai accesibile. Consiliile publice sunt indicatorii unei democraţii sănătoase, însă consiliile create au fost indiferente. În ciuda formării celor 229 consilii în cadrul instituţiilor guvernamentale de la nivel central şi local, în care sunt implicate 4.055 persoane, potenţialul lor semnificativ este puţin folosit.

Efectul acestor paşi este faptul că ţare are un rating internaţional pozitiv, urmat de un element economic semnificativ. Investitorii străini vor fi atraşi de o naţiune cu instituţii şi structuri de stat fiabile, în timp ce se iau măsuri pentru consolidarea securităţii naţionale.

În trecut, Kazahstanul a numit această politică luptă împotriva corupţiei; chiar şi numele politicii - Lupta împotriva corupţiei - simbolizează caracterul şi schimbarea din cursul acestei direcţii. În zilele noastre, corupţia este considerată o boală, un fenomen social. Corupţia trebuie tratată metodic, cu claritate, treptat. Este nevoie să gestionăm manifestările incipiente ale corupţiei, nu să luptăm cu consecinţele acesteia“, se mai precizează în comunicat.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite