Statul Islamic confirmă moartea călăului John Jihadistul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammed Emwazi/John Johadistul FOTO The Guardian
Mohammed Emwazi/John Johadistul FOTO The Guardian

Reţeaua teroristă Stat Islamic a confirmat moartea călăului Mohammed Emwazi – cunoscut şi ca John Jihadistul - presupus mort într-un atac american cu dronă la începutul lunii noiembrie 2015, în ultimul număr a revistei oficiale „Dabiq”, relatează CNN.

Revista, tipărită în scopul recrutării de noi membri pentru grupul islamist, prezintă un material de două pagini despre povestea lui Emwazi ca militant al grupării, în care confirmă că acesta a fost ucis instant de un atac cu dronă în Rakka executat de Statele Unite la începutul lunii noiembrie 2015.

Aceasta este prima menţiune despre moartea lui Emwazi făcută de Statul Islamic. La momentul atacului, oficialii americani au declarat că sunt „în proporţie de 99% siguri” că militantul a fost ucis,  însă nu au reuşit să obţină o confirmare certă din teren.

Mohammed Emwazi - sau John Jihadistul, cum a fost numit de o serie de foşti prizonieri ai grupării, datorită accentului său britanic – a devenit faţa grupării în mai multe filmări prezentând execuţii ale unor prizonieri străini, în care apărea ca narator şi călău. Emwazi s-a născut în Kuweit însă s-a mutat în Londra împreună cu familia sa în copilăria, dobândind cetăţenie britanică şi binecunoscutul său accent englezesc.

Emwazi s-a alăturat Statului Islamic în 2012, şi a primit porecla de John Jihadistul de la unii din prizonierii grupării la acel moment, deoarece făcea parte dintr-un grup de patru militanţi pe care i-au supranumit „The Beatles” datorită accentului lor britanic.

Militantul a încetat să mai apară în filmări ale grupării de la începutul lui 2015, iar unele speculaţii susţineau chiar că Emwazi ar fi părăsit reţeaua teroristă, sau ar fi fost eliminat pentru că devenise prea notoriu în opinia liderilor islamişti. Dar faptul că a fost ucis în Rakka, capitala neoficială a Statului Islamic, pare să dezmintă aceste zvonuri.

În orice caz, un alt militant cu accent britanic a apărut în cel mai recent clip lansat de Statul Islamic, suspectat a fi şi el un cetăţean britanic numit Siddharta Dhar.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite