Situaţia din Afganistan s-a agravat, avertizează generalul american John Nicholson

0
Publicat:
Ultima actualizare:
John Nicholson Foto: AP
John Nicholson Foto: AP

Generalul John Nicholson, desemnat să preia postul de comandant al trupelor americane în Afganistan, a recunoscut joi că este nevoie de ani până ca armata afgană să fie capabilă să ţină sub control situaţia securităţii în ţară, transmite AFP.

„Sunt de acord“ cu faptul că situaţia securităţii în ţară s-a deteriorat în 2015, după încheierea misiunii de luptă a NATO în Afganistan, a declarat generalul John Nicholson în faţa Comisiei pentru forţe armate din cadrul Senatului, care trebuie să aprobe numirea sa.

Chiar dacă armata afgană a făcut „progrese constante“, „în anumite domenii mai sunt ani de muncă, în special în domeniul aviaţiei“, a afirmat generalul Nicholson, notează Agerpres în pagina sa electronică.

Totodată, el nu a exclus posibilitatea de a solicita administraţiei americane să îşi revizuiască previziunile de retragere a trupelor americane din ţară, dacă va fi necesar.

Generalul a subliniat faptul că situaţia securităţii s-a schimbat în 2015, mai ales prin creşterea presiunii grupărilor extremiste Stat Islamic şi Al-Qaida .

„Sunt schimbări“ pe care „va trebui să le examinez“ pentru „a stabili dacă avem nivelul necesar de capacitate antiteroristă pentru a face faţă“ situaţiei, a menţionat Nicholson.

În ceea ce priveşte anul 2016, adminstraţia de la Washington intenţionează să păstreze în Afganistan cât mai mult posibil 9.800 de militari, iar apoi să reducă efectivul la 5.500 până în ianuarie 2017.

Generalul Nicholson a promis să prezinte o nouă evaluare a forţelor necesare la faţa locului în primele 90 de zile după preluarea funcţiei. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite