Siria: Miliţii înarmate de Pentagon se luptă cu cele înarmate de CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Miliţii siriene înarmate de părţi diferite ale maşinăriei de război americane - Pentagonul şi Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) - au început să se lupte între ele pe câmpiile dintre oraşul asediat Alep şi graniţa turcă, scrie cotidianul „Los Angeles Times“.

Această situaţie evidenţiază cât de scăzut este nivelul controlului pe care îl au ofiţerii de informaţii şi strategii militari americani asupra grupărilor pe care le-au finanţat şi instruit în războiul civil început în urmă cu cinci ani, adaugă publicaţia citată.

Luptele s-au intensificat în ultimele două luni, unităţi înarmate de CIA şi de Pentagon deschizând focul în mod repetat una împotriva alteia, în timp ce desfăşurau manevre pe teritoriul disputat de la periferiile nordice ale oraşului Alep, acest fapt fiind confirmat de oficiali americani şi lideri ai rebelilor.

La mijlocul lunii februarie, o miliţie înarmată de CIA, denumită Fursan al Haq (Cavalerii Dreptăţii), a fost alungată din oraşul Marea, situat la aproximativ 35 de kilometri nord de Alep, de către Forţele Democrate Siriene, susţinute de Pentagon, care se deplasau din teritoriile controlate de kurzi spre est.

Luptători rebeli au descris ciocniri similare în oraşul Azaz, un punct-cheie de trecere pentru combatanţi şi transportul de provizii între Alep şi graniţa turcă.

„Joc de şah tridimensional“

„Este o provocare enormă“, a declarat pentru cotidianul „Los Angeles Times“ Adam Schiff, un important membru democrat din Comitetul pentru informaţii al Camerei Reprezentanţilor, care a catalogat ciocnirile între diferite grupări susţinute de SUA drept „un fenomen destul de nou“, însă un fenomen ce „face parte din jocul de şah tridimensional de pe câmpul de luptă sirian“.

Zona din jurul oraşului Alep nu este doar teatrul unui război între trupele preşedintelui Bashar al-Assad şi oponenţii săi, ci şi al unor lupte periodice împotriva militanţilor Statului Islamic, care controlează o mare parte din estul Siriei şi unele teritorii spre nord-vestul oraşului, precum şi al unor vechi tensiuni între grupurile etnice din regiune - arabi, kurzi, turkmeni.

„Este un război complicat, cu multe faţete, în care opţiunile noastre sunt extrem de limitate“, a afirmat un oficial american, care nu a fost autorizat să vorbească public despre acest subiect. „Ştim că ne trebuie un partener pe teren. Nu putem învinge Statul Islamic fără această parte a ecuaţiei, astfel încât încercăm în continuare să clădim aceste relaţii“, a adăugat acesta.

Potrivit cotidianului „Los Angeles Times“, CIA are centrul operaţional în interiorul Turciei, de unde direcţionează ajutor spre grupările rebele în Siria, cărora le furnizează rachete antitanc TOW din stocurile de armament ale Arabiei Saudite.

Dacă acţiunile Pentagonului sunt parte a unui efort deschis al Statelor Unite şi aliaţilor lor împotriva Statului Islamic, sprijinul CIA pentru miliţii se încadrează într-un demers acoperit separat al Washingtonului destinat să menţină presiunea asupra guvernului lui Assad, în speranţa de a-l împinge pe liderul sirian la masa negocierilor, adaugă sursa citată.

La început, cele două grupări operau în zone diferite ale Siriei - Forţele Democrate Siriene, alcătuite în special de kurzi, acţionau în nord-estul ţării, în timp de luptătorii susţinuţi de CIA acţionau în vest.

În ultimele luni însă, loviturile aeriene ale Rusiei împotriva luptătorilor anti-Assad în nord-vestul Siriei au slăbit aceste forţe. Situaţia a creat o breşă ce le-a permis grupărilor kurde să-şi extindă zona de control spre periferiile Alepului, ceea ce le-a adus în conflicte mai frecvente cu unităţile sprijinite de CIA, adaugă publicaţia citată.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite