Siberia se dezgheata, amenintand planeta cu o catastrofa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O vasta intindere a partii de apus a Siberiei cunoaste un proces accelerat de dezghet, care ar putea duce la cresterea dramatica a temperaturii globale, cu consecinte grave la nivel planetar,

O vasta intindere a partii de apus a Siberiei cunoaste un proces accelerat de dezghet, care ar putea duce la cresterea dramatica a temperaturii globale, cu consecinte grave la nivel planetar, avertizeaza un studiu publicat in reputata revista "New Scientist" Cercetatorul rus Serghei Kirpotin, de la Universitatea Tomsk din Siberia, si cercetatoarea britanica Judith Marquand, de la Universitatea Oxford, care au intreprins o ampla investigatie stiintifica in zona amintita, au descoperit ca o vasta zona de permafrost, insumand peste un milion de kmp - cat Franta si Germania la un loc - a inceput sa se topeasca, pentru prima oara de cand s-a format, in urma cu 11.000 de ani, la sfarsitul ultimei ere glaciare. Amintim ca prin permafrost se intelege sedimentele a caror temperatura se mentine constant sub zero grade, timp de minimum doi ani.
Mlastinile siberiene degaja tot mai mult metan
Zona respectiva, care acopera intreaga regiune subarctica a Siberiei apusene, este cea mai mare mlastina turborifera inghetata din lume, oamenii de stiinta temandu-se ca, pe masura ce ea se dezgheata, va degaja in atmosfera miliarde de tone de metan, gaz de 20 de ori mai nociv decat dioxidul de carbon. Cercetatorii amintiti au descoperit ca aceasta zona, in trecut permanent inghetata, se transforma treptat intr-o vasta intindere mocirloasa, cu lacuri murdare, unele dintre acestea avand diametrul de peste un kilometru. Potrivit cercetatorului rus, situatia poate fi comparata cu o bomba cu efect intarziat, ale carei efecte ecologice sunt ireversibile, fiind strans legate de incalzirea climatului global. Procesul ar fi inceput in urma cu trei sau patru ani. Specialistii in climatologie au reactionat imediat dupa publicarea articolului din "New Scientist", avertizand ca predictiile in ce priveste incalzirea globala a climei vor trebui revizuite in sus. "Cand incepi sa te joci cu sistemele naturale, consecintele pot fi ireversibile. Nu exista frane care sa puna capat acestui proces", a declarat omul de stiinta britanic David Viner, de la Universitatea East Anglia, care a continuat: "Este o situatie extrem de serioasa, deoarece, o data disparut, permafrostul nu mai poate fi pus la loc. Procesul se datoreaza activitatilor umane si rezultatul este ca temperatura globala va creste cu mult mai mult decat ne asteptam". Intr-adevar, conform unui raport interguvernamental dat publicitatii in 2001, temperatura globala ar urma sa creasca pana in 2100 cu 1,4 pana la 5,8 grade Celsius, insa aceste estimari au luat in calcul doar efectul emisiilor de gaze cunoscute, care provoaca efectul de sera. "Acum patru ani, fenomenele la care asistam in prezent in Siberia nu erau cunoscute si autorii raportului nu aveau cum sa stie in ce masura ele aveau sa le modifice previziunile", spune dr. Viner.
Procesul incalzirii globale poate scapa de sub control
Mlastinile turborifere ale Siberiei au inceput sa produca metan inca de la sfarsitul erei glaciare, dar cea mai mare parte a gazului a fost tinut "inchis" in capcana permafrostului. Conform datelor omului de stiinta american Larry Smith, de la Universitatea California, din Los Angeles, mlastinile turborifere din Siberia apuseana ar putea contine 70 miliarde de tone de metan, adica un sfert din cantitatea totala de metan aflata in depozitele subterane din intreaga lume. Un alt om de stiinta, britanicul Stephen Stich, de la Centrul de Meteorologie din Exeter, estimeaza ca metanul care se va scurge din zona vest-siberiana de permafrost in urmatorii 100 de ani, va degaja anual in atmosfera o cantitate de 700 milioane tone de carbon, ceea ce va duce la cresterea cu 10 pana la 25 la suta a nivelului incalzirii globale. "Daca nu vom intreprinde grabnic masuri, s-ar putea sa dezlantuim un proces al incalzirii globale care ne va scapa de sub control si va provoca o catastrofa sociala, economica si ecologica la nivelul intregii lumi. Mai avem inca ragazul sa intreprindem masurile ce se cuvin (de mic-sorare a emisiilor poluante ca urmare a activitatilor industriale - n.r.), dar nisipul din clepsidra se scurge rapid", avertizeaza Tony Juniper, directorul organizatiei ecologice Friends of the Earth (Prietenii pamantului).

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite