Rusia vrea şi Balcanii, şi Marea Neagră

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Anunţul a fost făcut de preşedintele Putin la summitul OCEMN de la Istanbul Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, la Istanbul, că Rusia, consolidată de puterea sa "în

Anunţul a fost făcut de preşedintele Putin la summitul OCEMN de la Istanbul

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, la Istanbul, că Rusia, consolidată de puterea sa "în creştere", se întoarce în Balcani şi în regiunea Mării Negre şi va trebui să se ţină cont de ea. Această reîntoarcere a Moscovei "este în interesul Rusiei, dar şi al partenerilor noştri", a spus liderul de la Kremlin.

"Toată lumea ştie că Balcanii şi regiunea Mării Negre sunt o zonă de interes deosebit pentru noi", le-a spus preşedintele rus jurnaliştilor prezenţi la summitul Organizaţiei pentru Cooperare Economică la Marea Neagră (OCEMN). "Rusia, cu posibilităţile sale din ce în ce mai mari, revine în această regiune, este un fapt evident", a adăugat liderul de la Kremlin, care în ajun s-a aflat la Zagreb, în Croaţia, unde a participat la un summit regional consacrat energiei. Vladimir Putin a declarat în faţa celorlalţi şefi de stat şi de guvern din OCEMN că organizaţia, "în pofida succeselor sale evidente, este încă departe de a-şi fi arătat întreg potenţialul".

El a insistat asupra importanţei cooperării în domeniul energiei. "Propunem să întărim stabilitatea pieţelor energetice de la Marea Neagră, inclusiv prin extinderea practicii contractelor pe termen lung", a spus liderul de la Kremlin. "Pe agenda noastră figurează diversificarea traseelor de livrare a energiei, crearea unor noi sisteme de asigurări şi partajarea riscurilor financiare între parteneri prin intermediul unui schimb de active", a detaliat preşedintele rus.

Moscova vrea controlul asupra rutei energiei spre Europa

Problema traseelor de transport a gazului şi petrolului către piaţa europeană a fost o temă aprig discutată la Istanbul. Există două conducte principale de transport a gazelor în dispută, fiecare reprezentând interesul altui grup. Este vorba, pe de o parte, de conducta Nabuco, finanţată de Uniunea Europeană, care porneşte din Turcia şi are ca punct final Austria. Pe de altă parte, este un proiect înaintat de Gazprom, compania monopol de stat din Rusia, care propune extinderea conductei Blue Stream. Gazprom a reuşit deja, în ultimul an, să-şi extindă controlul asupra conductelor de transport a petrolului către piaţa occidentală, ceea ce a făcut ca Rusia să-şi întărească influenţa în domeniul securităţii energetice a Europei, scrie BBC.

Strategia Uniunii Europene - susţinută de ţări ca Turcia - este să diversifice traseele conductelor care aduc petrolul de la Marea Caspică prin Azerbaidjan, Georgia şi Turcia. UE vrea să slăbească monopolul Rusiei şi în domeniul exporturilor de gaze din regiunea caspică. Aşa s-a născut proiectul Nabuco - o conductă ce va aduce gaze din zona caspică şi din Orientul Mijlociu prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria către Austria. Dar acest proiect a primit mai multe lovituri de la Gazprom. La reuniunea de la Istanbul ambele tabere au încercat să câştige noi aliaţi.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite