Rex Tillerson le transmite miliţiilor iraniene din Irak „să plece acasă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rex Tillerson alături de ministrul de Externe al Arabiei Saudite/ Foto: EPA
Rex Tillerson alături de ministrul de Externe al Arabiei Saudite/ Foto: EPA

Secretarul de Stat, Rex Tillerson, a „îndemnat” miliţiile din Irak susţinute de Iran „să plece acasă”, şi a avertizat companiile europene ce au relaţii comerciale cu Garda Revoluţionară din Iran că „se expun unor riscuri ridicate” de a face obiectul sancţiunilor economice.

Miliţiile şiite, compuse în majoritate din cetăţeni irakieni dar susţinute de către Iran, au jucat un rol major în succesul campaniei armatei irakiene împotriva grupării teroriste ISIS din Mosul şi alte puncte strategice din Irak. Informaţiile generale au indicat că printre aceştia au operat consultanţi iranieni. Rex Tillerson a afirmat că prezenţa acestora pe câmpul de luptă nu-şi mai are rostul acum când Statul Islamic a fost aproape înfrânt.

„În mod cert, miliţiile iraniene prezente în Irak, acum că lupta împotriva ISIS se apropie de final, aceste miliţii trebuie să plece acasă”, A declarat Tillerson, în cadrul unei conferinţe de presă alături de ministrul de Externe al Arabiei Saudite, Adel al-Jubeir.

„Orice luptători străini din Irak trebuie să plece acasă, şi să permită poporului irakian să-şi reconstruiască vieţile cu ajutorul vecinilor lor”.

Un înalt oficial american a indicat că secretarul de Stat se referea la trupele susţinute de Iran, Forţele Mobilizării Populare şi la Forţele Quds, ce fac parte din Garda Revoluţionară Islamică a Iranului.

„Poziţia guvernului irakian şi a Statelor Unite este că în Irak trebuie să existe o singură forţă de securitate aflată în subordinea guvernului central din Bagdad”, a completat oficialul american. Ideal ar fi ca membrii acestor miliţii „fie să se întoarcă acasă sau să se integreze în forţele de securitate irakiene”, a adăugat sursa citată.

Influenţa Iranului, aflată în continuă creştere în regiune a dominat declaraţiile oficialului american, aflat în vizită la Riyadh.

„Căutăm să susţinem, asemenea regatului Arabiei Saudite, un Irak unitar, ca un stat stabil în această regiune şi capabil să-şi asigure singur securitatea”, a afirmat acesta. „Considerăm că acest fapt va contracara, în anumite privinţe, influenţa neproductivă a Iranului în Irak”.

Până la instaurarea noului premier irakian, Haider al-Abadi, Arabia Saudită a refuzat, în ciuda presiunilor venite de la Washington, să reia legăturile diplomatice cu guvernul şiit de la Bagdad.

În alte declaraţii al căror scop a fost de a trimit un mesaj direct Teheranului, Tillerson a sfătuit companiile europene să evite investiţiile în companiile ce au legături cu Garda Revoluţionară Islamică, ce este implicată în multe segmente a economiei iraniene.

„Cei ce fac afaceri cu Garda Revoluţionară Iraniană, sau oricare dintre entităţile sale, companiile europene sau orice altă companie din lume, fac acest lucru expunându-se unor riscuri serioase”, a afirmat Tillerson.

Ameninţarea impunerii unui nou set de sancţiuni economice reprezintă principale cale de subminare a Iranului şi a acordului nuclear semnat în anul 2015. Posibilitatea de a se reintegra în economia mondială şi de a-şi îmbunătăţi situaţia economică a constituit principalul motiv pentru care Teheranul a acceptat să-şi limiteze programul său nuclear. Administraţia Trump a adoptat o poziţie mult mai agresivă faţă de Iran, stat pe care-l consideră o influenţă negativă în regiune, în special datorită unor acţiuni ce nu sunt cuprinse în acordul nuclear.

Ministrul de Externe al Iranului a criticat declaraţiile lui Tillerson, sugerând că politica Statelor Unite în regiune este influenţată de rivalul regional, Arabia Saudită.

„Mai exact, în ce ţară ar trebui să se întoarcă irakienii care au avut curajul să-şi apere ţara împotriva ISIS? Politica externă a Statelor Unite este lipsită de ruşine, fiind dictată de petro-dolarii Riyadh-ului”, a scris acesta pe contul său de Twitter.

Presa americană a menţionat că Tillerson a purtat discuţii cu oficialii saudiţi şi asupra conflictului din Yemen, acolo unde bombardamentele aeriene conduse de Arabia Saudită au ucis mii de civili de la startul acestuia, în urmă cu trei ani de zile.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite