Republicanii, faţă-n faţă cu "testul" Florida

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sondajele arată că John McCain şi Mitt Romney sunt preferaţii electoratului din însoritul stat Fiecare candidat republican a încercat pe ultima sută de metri să convingă alegătorii

Sondajele arată că John McCain şi Mitt Romney sunt preferaţii electoratului din însoritul stat

Fiecare candidat republican a încercat pe ultima sută de metri să convingă alegătorii din Florida că reprezintă cea mai bună alegere în cursa pentru nominalizarea din septembrie.

Rudolph Giuliani se declara convins că va câştiga alegerile primare de azi din Florida, stat pe care a mizat toate "cărţile", ignorând cursele precedente. Sondajele de opinie vorbesc însă despre o realitate total diferită de cea "visată" de fostul primar al New York-ului.

Preferaţi în cursa republicană se plasează, cot la cot, John McCain şi Mitt Romney, urmaţi de Mike Huckabee, în timp ce Giuliani ocupă abia poziţia a patra. McCain a primit la sfârşitul săptămânii trecute sprijinul guvernatorului statului Florida, Charlie Crist, care se bucură de mare popularitate, şi al senatorului de Florida, Mel Martinez, foarte influent în comunitatea americano-cubaneză, al cărei vot azi nu este deloc de neglijat.
Dar nu toate "relaţiille" veteranului sunt în favoarea lui.

Rezultatele unei anchete jurnalistice arată legăturile dintre reprezentanţi ai staffului lui McCain, cel mai vehement critic al Moscovei, şi miliardarul rus Oleg Deripaska. Mai mult, s-a dovedit că numele lui McCain a fost legat şi de interesele ruseşti din alegerile prezidenţiale din Ucraina, din 2004. Analiştii consideră că, în lumina acestor informaţii, imaginea lui McCain va avea de suferit.La rândul său, Romney a primit sprijinul lui Liz Cheney, fiica vicepreşedintelui american.

Florida, al patrulea stat ca mărime din SUA, este foarte important în procesul de nominalizare a candidatului unic, în condiţiile în care pune în joc 114 delegaţi pentru Convenţia Republicană din septembrie.

Democraţii, rămaşi fără delegaţi

Florida organizează azi şi alegeri primare democrate, dar, din cauza unei neînţelegeri dintre partidul democrat local şi conducerea naţională privind data de organizare a scrutinului, niciun delegat nu va reprezenta acest stat la Convenţia Naţională din august.

Statul Michigan, care a votat la începutul lunii, se află în aceeaşi situaţie. Următorul test electoral cu adevărat important pentru ambele partide este cel din 5 februarie, când se vor organiza alegeri în peste 20 de state americane.

În urma votului din "Super Duper Tuesday", americanii vor desemna 41% din delegaţii republicani şi 52% din cei democraţi.

Statul controverselor electorale

Însoritul stat american este cel datorită căruia George W. Bush a reuşit să-şi adjudece alegerile prezidenţiale din 2000. Atunci, Bush jr a câştigat la o diferenţă de doar 500 de voturi, din peste 5 milioane, în faţa contracandidatului său, Al Gore. Şi asta numai după renumărarea manuală a voturilor din una dintre circumscripţii.

În urma decisivului scrutin din Florida, Bush a obţinut în final 271 voturi în plus faţă de cele 266 ale lui Gore. Presa americană cu simpatii democrate a vorbit pentru prima dată despre o posibilă fraudă electorală, iar Partidul Republican a înaintat o acţiune în justiţie pentru a împiedica renumărarea manuală a voturilor într-unul din districte, acţiune cerută de Partidul Democrat.

Disputa care a urmat între cele două partide după controversatul episod Florida nu a putut fi rezolvată decât printr-o decizie a Curţii Supreme Federale. Tot atunci s-au făcut şi o serie de recomandări privind îmbunătăţirea sistemului de vot.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite