Reacţia comunităţii internaţionale la escaladarea retoricii între Trump şi regimul de la Phenian: „Un conflict ar fi devastator“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Principalele puteri ale lumii au reacţionat imediat în cazul ultimei escaladări a retoricii între preşedintele american Donald Trump şi regimul comunist de la Phenian, care s-au ameninţat reciproc cu represalii militare, îndemnând la reţinere şi avertizând asupra unei confruntări nucleare.

Berlinul face apel la „reţinere“

Berlinul i-a îndemnat miercuri pe nord-coreeni şi americani „la reţinere“, după escaladarea retoricii Donald Trump şi regimul comunist de la Phenian, care s-au ameninţat reciproc cu represalii militare, relatează AFP.

„Urmărim cu cea mai mare îngrijorare escaladarea retoricii pe marginea Peninsulei Coreea. Situaţia este cu adevărat gravă. Îndemnăm, în consecinţă, toate părţile la reţinere“, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului german de Externe, Martin Schäfer.

Parisul laudă determinarea lui Trump

Purtătorul de cuvânt al Guvernului francez a făcut apel la „dezescaladare“ şi a avertizat că pericolul nuclear nord-coreean este real.

Franţa urmăreşte „cu îngrijorare ceea ce se întâmplă“, a spus Christophe Castaner într-o dare de seamă, în urma Consiliului Miniştrilor.

„Noi îi îndemnăm şi pe unii şi pe ceilalţi la responsabilitate şi la dezescaladare. Franţa este pregătită să-şi ofere toate bunele oficii, pentru ca să putem găsi o soluţie paşnică, deoarece riscul există“, a continuat el.

Întrebat ce părere are despre ameninţările proferate de Trump la adresa regimului de la Phenian, Castaner a evitat să comenteze. El a lăudat în schimb determinarea preşedintelui american. „Determinarea preşedintelui american, aşa cum a fost exprimată în această noapte (de marţi spre miercuri, n. red.), este în orice caz determinarea pe care toţi preşedinţii americani ar fi avut-o, pentru că ei nu pot să accepte efectiv ca vreo parte a teritoriului lor să fie vizat de un tir al unei rachete balistice nucleare“, a afirmat Castaner.

Beijingul vrea o rezolvare paşnică

„Partea chineză îndeamnă toate părţile să continue pe calea unei rezolvări paşnice a problemei nucleare în Peninsula Coreeană şi să evite vorbele şi faptele suceptibile să intensifice contradicţiile şi să agraveze situaţia“, a reacţionat şeful diplomaţiei chineze.

Premierul Australiei: Un conflict cu Coreea de Nord ar fi devastator

La rândul său, Malcolm Turnbull a apreciat că singurul mod de a trata cu Coreea de Nord este de a aplica o„presiune economică maximă“ asupra ei.

El salutat noile sancţiuni impuse Coreei de Nord de Consiliul de Securitate al ONU şi a subliniat că ţara sa le va pune în aplicare.

Un conflict ar fi devastator, ar avea consecinţe catastrofale. Înţelegem cu toţii acest lucru

, a avertizat premierul Australiei

Donald Trump a lansat adevărate ameninţări apocaliptice la adresa Coreei de Nord, din cauza ambiţiilor ei militare, promiţându-i „focul şi furia“. De cealaltă parte, regimul de la Phenian a replicat anunţând că „examinează cu atenţie“ un plan în vederea unui atac asupra Insulei Guam, un teritoriu american din Oceanul Pacific.

Guam nu este în alertă

Guvernatorul Guam, Eddie Calvo, a declarat miercuri că nu se simte ameninţat de Coreea de Nord, dar insula este pregătită pentru „orice eventualitate“.

Calvo a precizat, într-un mesaj video online, că a contactat Casa Albă şi a fost anunţat de Departamentul Apărării şi de cel pentru Securitate Internă că nu există schimbări în ceea ce priveşte nivelul ameninţării.

Şi secretarul american de stat Rex Tillerson a încercat miercuri să tempereze îngrijorările după avertismentul sever transmis de Trump Coreei de Nord şi replica acesteia din urmă. Şeful diplomaţiei americane a spus că nu crede în iminenţa unui asemenea atac.

„Cred că americanii pot să doarmă noaptea liniştiţi, să nu se teamă de această retorică deosebită din ultimele zile“, a spus el.

Trump continuă ameninţările pe Twitter

Preşedintele american şi-a continuat însă intervenţiile pe tema Coreei de Nord, cu postări pe Twitter. Arsenalul nuclear al Statelor Unite este „mai puternic ca niciodată“, a dat asigurări el.

„Prima prioritate ca preşedinte este de a renova şi moderniza arsenalul nostru nuclear. Acum este mult mai puternic ca niciodată“, a scris el.

„Sperăm că nu vom utiliza niciodată această forţă, dar vom fi întotdeauna cea mai puternică naţiune din lume!“, a insistat preşedintele american.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite