Qatarul, în ofensivă diplomatică în Europa după ce a fost pus la zid de puternicii săi vecini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mohammad ben Abdel Rahman Al Thani, ministrul de Externe al Qatarului şi omologul său german, Sigmar Gabriel FOTO EPA
Mohammad ben Abdel Rahman Al Thani, ministrul de Externe al Qatarului şi omologul său german, Sigmar Gabriel FOTO EPA

Pe fondul prelungirii crizei diplomatice dintre Qatar şi trei dintre vecinii săi din Golf, plus Egiptul, ministrul qatarez de Externe, şeicul Mohammad ben Abdel Rahman al-Thani,  efectuează un turneu în capitalele europene pentru a explica poziţia ţării sale.

Şeful diplomaţiei din Qatar, şeicul Mohammad ben Abdel Rahman al-Thani, a avut în ultimele zile întâlniri cu omologii săi din Germania, Franţa, Marea Britanie, asta după ce duminică se întâlnise la Moscova cu omologul său rus, Serghei Lavrov. 

La Paris, şeicul Mohammad ben Abdel Rahman al-Thani a respins din nou acuzaţiile că ţara sa ar sprijini terorismul aşa după cum susţin Arabia Saudită şi aliaţii săi. „Se pare că scopul este de a scăpa de Qatar“, a spus şeful diplomaţiei de la Doha care a apreciat eforturile Parisului pentru dezescaladarea crizei. 

„Nu avem nici o idee de ce  Arabia Saudită şi aliaţii săi au impus  o blocadă ţării noastre“, a declarat Al-Thani în timpul unei conferinţe de presă susţinută la ambasada Qatarului din Paris.

La Londra , Mohammed bin Abdulrahman al-Thani a cerut Guvernului Regatului Unit să condamne embargoul impus ţării sale de câteva state din regiune, în contextul unei crize regionale fără precedent.

”Cerem SUA, Marii Britanii şi celorlalte state să condamne măsurile ilegale, precum instituirea embargoului aerian”, a declarat ministrul de Externe al Qatarului.

Thani a afirmat că acuzaţiile care i se aduc ţării sale  au scopul de a limita independenţa politicii externe a Qatarului. El a insistat asupra faptului că embargoul impus reprezintă o încălcare a normelor de drept internaţional. Totodată, ministrul de Externe qatarez este de părere că embargoul produce efecte umanitare dezastruoase, din moment ce familii întregi sunt divizate din cauza interdicţiilor aeriene.

”Nu cerem nici unei ţări să fie de partea cuiva, cerem doar să se admită faptul că embargoul contravine dreptului internaţional”, a afirmat Thani.

Şeicul este de părere că organizaţia regională Consiliul de Cooperare din Golf nu va avea capacitatea să aducă lucrurile la normal.

Vineri, şeful diplomaţiei din Qatar s-a aflat în Germania, unde s-a întâlnit cu omologul său german, Sigmar Gabriel. Acesta a lansat un apel la intensificarea eforturilor diplomatice vizând soluţionarea crizei legate de Qatar, afirmând că vecinii arabi ai acestuia ar trebui să ridice blocada terestră, maritimă şi aeriană impusă în cursul săptămânii trecute, transmite Reuters.

„Suntem convinşi că acum este ora diplomaţiei, în care trebuie să vorbim unii cu ceilalţi“, le-a declarat Sigmar Gabriel reporterilor, după întrevederea avută la Wolfenbuettel, landul Saxonia Inferioară, cu omologul său din Qatar, şeicul Mohammed bin Abdulrahman al-Thani. 

„Împreună cu colegii noştri americani, dar mai presus împreună cu colegii noştri din regiune, trebuie să încercăm să găsim soluţii, în special ridicarea blocadelor maritimă şi aeriană“, a declarat el. 

Şeful diplomaţiei române , întâlniri cu ambasadorii Arabiei Suadite şi Qatarului la Bucureşti

Luni, ministrul roman de Externe, Teodor Meleşcanu, a avut, luni, două întâlniri cu ambasadorii din Arabia Saudită şi Qatar, Abdulaziz Mohammed Al-Aifan, respectiv Abdullah Nasser Abdullah Alhumaidi, în contextul în care cele două ţări au rupt relaţiile diplomatice, ministrul transmiţându-le celor doi diplomaţi că România sprijină orice iniţiativă de soluţionare pe cale paşnică a diferendului dintre cele două state arabe.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, le-a transmis celor diplomaţi preocuparea României faţă de evoluţiile recente din regiunea Golfului.

”Şeful diplomaţiei române a reliefat importanţa prezervării unităţii Consiliului de Cooperare al Golfului (CCG), ca factor de stabilitate în zonă şi a făcut apel la soluţionarea oricărui litigiu în interiorul CCG, pentru evitarea instaurării instabilităţii la nivel regional. 

Totodată, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că România sprijină orice iniţiativă destinată soluţionării divergenţelor actuale prin negocieri directe”, informează Ministerul Afacerilor Externe.

Cei doi diplomaţi i-au transmis ministrului de Externe că este de dorit ca diferendul să fie soluţionat pe cale paşnică, iar unitatea Consiliului de Cooperare al Golfului să fie restabilită.

”Ministrul Meleşcanu a subliniat că România sprijină orice iniţiativă acceptată de către părţi, destinată rezolvării crizei prin negocieri directe”, mai menţionează sursa citată.

Regele Marocului se oferă să medieze disputa

Marocul se foloseşte de bunele sale relaţii cu toate părţile pentru a încerca detensionarea situaţiei. Marocul trimite un avion încărcat cu alimente către statul Qatar, autorităţile anunţând printr-un comunicat că transportul este unul de tip umanitar, fără a avea vreo legătură cu disputa politică dintre Qatar, pe de o parte, şi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Bahrain şi Egiptul, pe de altă parte. Anterior, regele Marocului, Mohammed al VI-lea, s-a oferit să medieze disputa între părţile implicate. 

În ceea ce priveşte Administraţia SUA, se pare că poziţiile miniştilor americani diferă de cea a preşedintelui Donald Trump. După şeful diplomaţiei americane, un alt official important, Jim Mattis, secretarul american al Apărării, a declarat că blocada împotriva Qatarului din partea statelor din Golful Persic este „o situaţie foarte complex“ şi reprezintă o chestiune în care trebuie găsite puncte de înţelegere, notează Reuters.  Mattis a afirmat că emirul din Qatar a moştenit o situaţie dificilă şi se îndreaptă către direcţia corectă.

Rex Tillerson şi secretarul Apărării, Jim Mattis, au avut numeroase discuţii telefonice cu omologii lor din Golful Persic pentru a încerca să reducă tensiunile dintre Arabia Saudită şi Qatar care găzduieşte o importantă bază aeriană americană.

Purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei americane, Heather Nauert, a refuzat să precizeze dacă Washingtonul consideră că Doha este un susţinător al "terorismului" sau dacă închiderea de către Riad a graniţelor sale cu Qatarul şi interdicţia pentru avioanele acestei ţări de a intra în spaţiul aerian saudit reprezintă o "blocadă".

"Să avem în minte faptul că toată lumea este de acord ori că părţile acţionează pentru a încheia un acord vizând combaterea terorismului, şi aici trebuie să ne concentrăm toată atenţia", a adăugat ea.

"Nu ne împiedicăm în detalii pentru a şti cine a spus ceva despre cineva, şi când. Ne îndreptăm în direcţia bună. Să rămânem concentraţi asupra acestui lucru, pentru a putea continua să luptăm în războiul împotriva Terorismului", a mai spus purtătoarea de cuvânt. 

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, marţi, că izolarea Qatarului este "inumană şi împotriva valorilor islamice", iar metodele folosite împotriva statului din Golf sunt "inacceptabile, asemeneea unei pedepse cu moartea", informează site-ul agenţiei Reuters.

"O greşeală foarte gravă se face în Qatar, izolarea unei naţiuni este inumană şi împotriva valorilor islamice. Este ca şi cum o pedeapsă cu moartea a fost decisă pentru Qatar, este inacceptabil. Qatarul a arătat o poziţie decisivă faţă de organizaţia teroristă Stat Islamic, alături de Turcia. Persecutarea Qatarului prin campanii de denigrare nu are niciun scop", a declarat Erdogan, într-un discurs susţinut în Parlament.

 Erdogan a mai spus că va organiza o teleconferinţă cu preşedintele francez Emmanuel Macron şi cu cel din Qatar, şeicul Tamim bin Hamad Al Thani, pentru a discuta evoluţiile recente.

Preşedintele Turciei l-a îndemnat pe regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud, să-şi asume un rol principal în rezolvarea crizei din Golf privind Qatarul.

Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a discutat telefonic cu regele Arabiei Saudite, Salman bin Abdulaziz Al Saud, transmiţându-i că sancţiunile impuse Qatarului şi criza generată nu contribuie la soluţionarea conflictului sirian şi la combaterea în mod eficient a terorismului, anunţă Kremlinul.

 

Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite (EAU), Bahrainul şi Egiptul şi-au întrerupt relaţiile cu Qatarul lunea trecută, acuzând Doha că susţine financiar terorismul în Orientul Mijlociu şi în alte părţi - o acuzaţie pe Doha o respinge.

Arabia Saudită, Bahrainul şi EAU şi-au întrerupt legăturile aeriene, maritime şi terestre cu Doha şi le-au cerut cetăţenilor din Qatar să le părăsească teritoriul în termen de 14 zile. Qatarul a anunţat duminică faptul că cei 11.000 de cetăţeni ai celor trei ţări pot rămâne pe teritoriul său.

”Qatarul nu a adoptat vreo măsură cu privire la locuitori de pe teritoriul său care sunt cetăţeni ai ţărilor surori şi prietene ce şi-au întrerupt legăturile diplomatice sau şi-au scăzut nivelul reprezentării diplomatice în Qatar, în urma campaniilor părtinitoare şi ostile împotriva Qatarului”, a anunţat Guvernul într-un comunicat.

”Cetăţenii acestor state au libertatea absolută să stea pe teritoriul Qatarului, în conformotitate cu legislaţia şi reglementările din ţară, în cadrul tratatelor cu privire la muncă încheiate cu ei şi cu acordul ţărilor lor şi pe baza vizelor de intrare care le-au fost acordate”, a adăugat Guvernul.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite