Putin ar putea să nu vină la Bucureşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Participarea preşedintelui rus, Vladimir Putin, la Consiliul Rusia-NATO ce se va desfăşura în marja summitului din 2-4 aprilie, la Bucureşti, ridică semne de întrebare. Cotidianul rus

Participarea preşedintelui rus, Vladimir Putin, la Consiliul Rusia-NATO ce se va desfăşura în marja summitului din 2-4 aprilie, la Bucureşti, ridică semne de întrebare. Cotidianul rus "Nezavisimaia Gazeta" nu a exclus ca liderul de la Kremlin să-şi anuleze deplasarea în cazul unui eşec al consultărilor ruso-americane, programate pentru săptămâna viitoare, la Moscova.

Directorul Institutului pentru SUA şi Canada de pe lângă Academia de Ştiinţe a Rusiei, Serghei Rogov, a explicat pentru publicaţia mai sus menţionată că întâlnirea ruso-americană în formatul "doi plus doi", între ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, şi ministrul apărării, Anatoli Serdiukov, cu omologii lor americani - secretarul de stat, Condoleezza Rice, şi şeful Pentagonului, Robert Gates, reprezintă "ultima şansă" de a se ajunge la un compromis în ceea ce priveşte extinderea NATO şi proiectul american de amplasare a unor elemente ale sistemului său antirachetă în Europa Centrală.

"Un progres la acest nivel va creşte şansele succesului discuţiilor de la Bucureşti. Dacă întâlnirea se încheie fără niciun rezultat, ar putea apărea întrebarea dacă este oportun ca Putin să meargă în aceste condiţii la Bucureşti", consideră acelaşi expert. În opinia analistului, declaraţia consilierul interimar pe probleme politice al secretarului de stat american, Daniel Fried, care a calificat participarea liderului rus la summitul organizaţiei de la Bucureşti drept o "provocare" pentru NATO, nu a dat bine la Mosova.

Mai mult, la audierile desfăşurate miercuri în Comisia pentru relaţii externe a Senatului american, Fried s-a pronunţat ca unele probleme precum extinderea Alianţei Nord-Atlantice sau instalarea componentelor scutului antirachetă al SUA în Europa Centrală să fie discutate fără "presiuni din afară". Fried, adept al politicii strângerii relaţiilor SUA cu ţările din Europa de Est, care au aderat la UE şi NATO, este implicat deopotrivă şi în pregătirea întâlnirii ruso-americane, şi în cea a summitului Alianţei Atlantice din România. (Viorica Marin)

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite