Prizonierii-fantomă ai CIA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

39 de persoane au dispărut prin închisorile secrete ale CIA, susţin Amnesty International şi Human Rights Watch Mai multe organizaţii internaţionale de apărare a drepturilor omului au

39 de persoane au dispărut prin închisorile secrete ale CIA, susţin Amnesty International şi Human Rights Watch

Mai multe organizaţii internaţionale de apărare a drepturilor omului au înaintat o plângere unui tribunal federal american, în care sunt menţionate numele a 39 de persoane, despre existenţa cărora nu se mai ştie nimic de când au fost arestate şi transferate în controversatele centre de detenţie secrete ale CIA.

O femeie şi 38 de bărbaţi figurează pe lista persoanelor capturate şi acuzate de terorism, a căror urmă s-a pierdut cu desăvârşire în ultimii ani, după ce au fost încarcerate în diverse închisori ale CIA. În plângerea organizaţiilor nonguvernamentale se specifică faptul că aceşti "prizonieri-fantomă" sunt originari din Egipt, Libia, Maroc, Pakistan şi Spania. Printre ei s-ar afla şi copii, care în 2002, atunci când au fost arestaţi - pentru că erau rude ale unor persoane bănuite de terorism -, aveau între şapte şi nouă ani. Pe lista celor 39 se află şi numele lui Khalid al-Zawahiri, un egiptean reţinut în februarie 2004, care, potrivit organizaţiei Human Rights Watch (HRW), este fiul lui Ayman al-Zawahiri, numărul doi din Al-Qaida. "Practica prin care diverse persoane dispar prin închisori secrete, fără niciun proces legal, este în contradicţie flagrantă cu legislaţia internaţională", a declarat Joanne Mariner, purtătoarea de cuvânt a HRW. Procedeele ilegale au provocat numeroase dezbateri politice internaţionale, forurile europene condamnând această practică supranumită "extraordinary rendition".

Bush a aruncat pisica în curtea Agenţiei

Casa Albă, care a recunoscut existenţa închisorilor administrate de serviciile secrete americane, nu a dat nicio replică acuzaţiilor aduse de organizaţia umanitară, lăsându-i pe responsabilii CIA să se descurce cu acest subiect sensibil. Astfel că purtătorul de cuvânt al temutei agenţii, Paul Gimigliano, a declarat sec că "programul de interogatorii a fost condus în respectul legii, sub un control strict". Alături de plângerea adresată recent tribunalului federal, Human Rights Watch a dat publicităţii şi un raport, numit "Prizonierii-fantomă. Doi ani în carcerele secrete ale CIA", ce conţine, printre altele, povestea şi mărturiile unui palestinian, Marwan Jabour, arestat în mai 2004 în Pakistan sub acuzaţia de terorism, deţinut timp de mai multe luni într-o închisoare secretă din Islamabad, mutat în Iordania, apoi în Israel. După doi ani de detenţie şi abuzuri greu de imaginat, din lipsă de probe, a fost lăsat să plece acasă, în Fâşia Gaza.

Casa Albă a minţit

Presa americană a dezvăluit, încă din 2005, existenţa centrelor de detenţie administrate de serviciile secrete, punând într-o situaţie neplăcută administraţia Bush. Autorităţile de la Washington susţin că închisorile CIA au dispărut încă din toamna lui 2006. Dar Human Rights Watch şi Amnesty International au declarat că autorităţile nu spun adevărul, dat fiind că, în ultima perioadă, la Guantanamo au fost transferaţi mai mulţi deţinuţi proveniţi tocmai din astfel de centre de detenţie din Pakistan şi Maroc.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite