Primăvara armeană: Sargsyan a demisionat

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Turbulenţele actuale din întreaga lume, perspectiva unei confruntări ruso-americane în Siria sau chiar a unor ciocniri turco-americane la Manbij, evoluţiile complicate în criza nord-coreeană, problemele acute ale Europei unite, toate au obstrucţionat şi trimis la „şi altele” drama armenilor intraţi în cea de a opta zi de proteste la Erevan.

Principalul motiv este dorinţa de blocare a eternizării la putere, după modelul Rusiei lui Putin, a fostului Preşedinte Serzh Sargsyan, care după două mandate de preşedinte, a modificat Constituţia şi a mutat toate puterile la Premier, fiind numit în această săptămână în funcţia de şef suprem al executivului armean, cu un preşedinte cu atribuţii strict reprezentative.

Această formulă de a-ţi fura căciula şi a mima democraţia este de mult timp utilizată, cu precădere în spaţiul post-sovietic. Principiul democratic de la bază este tocmai limitarea numărului de mandate al celui care deţine puterea supremă în stat, la două mandate. Iată că există variante alternative de a scăpa de această constrângere, printr-o aparenţă de respectare a regulilor democraţiei şi Constituţiei, o variantă pe care o utilizează astăzi Serzh Sargsyan. După ce Putin a stat un mandat premier pentru a reveni Preşedinte pe mandate de 6 ani, pe baza interpretării Constituţiei şi a posibilităţii de a mai face două mandate de Preşedinte, azi Sargsyan îi urmează.

Opoziţia a ieşit în proteste paşnice în stradă. Nikol Pashinian a condus protestele din Piaţa Republicii din Erevan şi reproşează nu numai eternizarea la putere, cât şi responsabilitatea fostului preşedinte pentru pierderea legăturii cu realitatea de zi cu zi şi viaţa oamenilor. Apelul constant la manifestări paşnice de nesupunere civică a avut un impact major, peste 30.000 de persoane luând cu asalt centrul Erevanului, dar şi alte localităţi, pentru a protesta faţă de această formula de pervertire a democraţiei. Arestările au intervenit în lanţ în piaţă la nivelul tuturor liderilor protestului.

La 21 aprilie, o poziţie inedită şi profund democratică a aparţinut preşedintelui actual ales, Armen Sargsyan (fără legătură de rudenie cu fostul preşedinte şi actualul premier). Preşedintele a mers în stradă, în mijlocul protestatarilor pentru a sta de vorbă cu liderul opoziţiei, cu care a dat mâna în uralele manifestanţilor. El a vorbit circa 10 minute cu Pashinian şi l-a convins să accepte întâlnirea cu premierul proaspăt votat de către Parlament pentru a încerca să soluţioneze politic criza. Mai mult, formula de a avea întâlnirea în faţa presei, într-un loc neutru, într-un hotel a fost acceptată şi de către fostul preşedinte.


Mai mulţi militari s-au alăturat protestelor anti-guvernamentale din Armenia FOTO EPA-EFE/VAHRAM BAGHDASARYAN

Imagine indisponibilă

Duminică, de la ora 10, la Hotelul Marriott din Erevan, Serzh Sargsyan s-a ridicat de la masa negocierilor, după ce i s-a cerut demisia şi o tranziţie ordonată a puterii, şi apoi a ordonat arestarea în masă a opoziţiei. Între arestaţi şi bunul meu prieten şi partener de proiecte, Stepan Grigoryan – om politic cu experienţă, fost parlamentar, fost consilier al ministrului de Externe al Armeniei.

Liderul opozanţilor, deputatul Nikol Pashinian, deşi e parlamentar şi beneficiază de imunitate, nu a fost scutit nici de violenţa poliţiei asupra mulţimii, nici de arestarea complet ilegală. Serzh Sargsyan, omul forte al regimului de la Erevan, pe umerii căruia stă toată responsabilitatea supradependenţei de Rusia şi a situaţiei economice şi sociale dificile a populaţiei din Armenia, a acuzat opoziţia de şantaj şi de faptul că nu reprezintă decât 6-7% din populaţie, deci nu-i poate cere demisia.

Pashinian a spus şi preşedintelui că va negocia cu premierul doar termenii demisiei sale şi ai tranziţiei paşnice a puterii. În faţa camerelor de luat vederi, el a repetat în faţa fostului preşedinte devenit premier, cererea anunţată transparent în ajun, ca urmare a doleanţei opoziţiei şi manifestanţilor, creionată în cele opt zile de proteste. Serzh Sargsyan s-a enervat şi a ordonat arestarea tuturor oponenţilor, ceea ce s-a şi întâmplat, aceştia fiind extraşi direct din mulţime de către forţele de ordine. Arestările în masă au vizat câteva sute de persoane. Nu există date despre arestări concomitente la Gyumri şi Vanadzor, următoarele oraşe armene ca mărime unde şi protestele aveau o amploare similară, în condiţiile în care la Gyumri este principala bază militară rusă din Armenia, un stat cu 3 milioane de locuitori din care 1% în stradă numai la Erevan. În Artashat, oraş la 30 km de Erevan, forţele de opoziţie şi loialiste s-au ciocnit în mitinguri alternative.

După toate probabilităţile, nu vorbim doar despre o succesiune a lui Sargsyan din aceeaşi continuitate, ci despre o adevărată Primăvară Armeană.

Liderul opoziţiei din Armenia, Nikol Pashinyan, a subliniat că principalul motiv de mânie al mulţimii este promisiunea lui Serzh Sargsyan că nu va încerca să ocupe poziţia de premier după încheierea celor două mandate de cinci ani ca preşedinte şi după modificarea Constituţiei, promisiune încălcată în urmă cu câteva zile, la votul din Parlament care l-a consacrat premier. 33% din armeni trăiesc în sărăcie şi şomajul oficial e la 19% din populaţie, motive profunde de susţinere a schimbării politice la Erevan, dincolo de nemulţumirile pentru dependenţa majoră de Rusia şi subordonarea poziţiilor Erevanului faţă de politica Moscovei în regiune.

Ultima oră: Luni după prânz, printr-un anunţ pe Twitter, Serzh Sargsyan şi-a dat demisia din funcţia de premier în care a stat sub o săptămână. Între timp, liderii opoziţiei arestaţi au fost eliberaţi. Schimbarea majoră a intervenit în timpul dimineţii, când sute şi mii de militari s-au alăturat protestatarilor. În haine militare, fără arme, aceştia au intrat în mulţime, s-au îmbrăţişat cu protestatarii şi au mărşăluit împreună cu aceştia pentru eliberarea liderilor opoziţiei. După toate probabilităţile, nu vorbim doar despre o succesiune a lui Sargsyan din aceeaşi continuitate, ci despre o adevărată Primăvară Armeană.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite