Prima reacţie după anunţul lui Trump. Talibanii ameninţă Statele Unite că Afganistanul va deveni un „cimitir“ pentru militarii săi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Talibani afgani FOTO AFP
Talibani afgani FOTO AFP

Talibanii au avertizat Statele Unite că Afganistanul va deveni un „cimitir“ pentru militarii săi şi l-au îndemnat pe Donald Trump să se gândească la o strategie de retragere din această ţară din Asia centrală vizată de 16 ani de o intervenţie militară americană.

„Dacă Statele Unite nu îşi retrag trupele din Afganistan, (această ţară, n. red.) va deveni în curând un nou cimitir pentru această superputere a secolului al XXI-lea. Liderii americani trebuie să ştie acest lucru“, avertizează talibanii într-un comunicat difuzat după anunţul lui Trump cu privire la intensificarea eforturilor militare americane în teritoriul afgan.

Statele Unite ar trebui să se gândească „mai degrabă la o strategie de retragere, decât să continue războiul“, adaugă ei.

„Atât timp cât va fi măcar un singur soldat pe pământul nostru şi cât ei vor continua să ne impună războiul, vom continua jihadul nostru“, scriu talibanii în acest comunicat semnat de Zabiullah Mujahid, un purtător de cuvânt.

Pe de altă parte, talibanii au revendicat marţi un tir de rachetă care a vizat Ambasada Statelor Unite de la Kabul la câteva minute după discursul lui Trump cu privire la continuarea operaţiunilor militare din Afganistan şi suplimentarea forţelor americane. Racheta a căzut pe un teren din cartierul diplomatic şi nu a provocat victime.

Donald Trump a exclus marţi ideea retragerii Statelor Unite din Afganistan. Un astfel de demers va crea un gol de care ar profita „teroriştii“, a apreciat preşedintele american.

„Instinctul meu iniţial era să ne retragem, însă deciziile sunt foarte diferite atunci când eşti în Biroul Oval“, a declarat preşedintele american.

Un oficial american de rang înalt a subliniat că Trump a dat undă verde Pentagonului să trimită încă 3.900 de militari în Afganistan.

Aproximativ 8.400 de militari americani se află în prezent în Afganistan, în cadrul unei forţe internaţionale care numără în total 13.500 de oameni şi care serveşte în principal la consilierea forţelor afgane. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite