Preşedintele Senegalului şi-a redus durata mandatului cu doi ani, din proprie iniţiativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele senegalez Macky Sall şi-a redus durata mandatului actual cu doi ani, de la şapte la cinci ani, clarificând o problemă politică care rămăsese în aer în ţara vest-africană şi eliminând nevoia pentru un referendum în acest sens, relatează ziarul nigerian „Today”.

Administraţia Prezidenţială din Senegal a emis un comunicat vineri prin care precizează că decizia intră în vigoare imediat, ceea ce înseamnă că Sall îşi va termina mandatul în 2017, şi nu în 2019, cum fusese stabilit iniţial. 

Problema reducerii mandatului de preşedinte era discutată de ceva timp în Senegal, iar un referendum naţional a fost fixat pentru aprilie anul acesta. Scrutinul a fost însă criticat vehement de opoziţia parlamentară, care susţinea că acesta prezenta un cost prea ridicat, astfel că Sall a luat decizia de a promulga măsura fără referendum.

Preşedintele senegalez a explicat că decizia face parte dintr-un program de 15 puncte care vizează revizuirea constituţiei ţării pe care îl promovează.

Durata mare a mandatului prezidenţial în Senegal era o rămăşiţă a trecutului colonial francez; după căpătarea independenţei în 1960, ţara a preluat sistemul prezidenţial al celei de-a Cincea Republici franceze, în care durata unui mandat era de şapte ani. 

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite