Cum a favorizat comerţul cu sclavi poligamia din statele africane

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un nou studiu arată cum practica poligamiei întâlnită în statele africane este o cauză a  comerţului cu sclavi de acum câteva secole.

Timp de mai multe decenii, oamenii de ştiinţă au dezbătut îndelung de ce poligamia în Africa este întâlnită cu precădere în ţările occidentale ale continentului, cum ar fi Guineea, Togo şi Mali. Printre teoriile „concurente“ se fac mai mult sau mai puţin remarcate cele care se bazează pe diverse variabile cum ar fi: datele referitoare la mortalitatea infantilă sau cele care identifică rolurile pe care femeile îl au în agricultură în anumite părţi ale Africii.

Potrivit revistei „Foreign Policy“, un alt studiu, iată, care completează teoriile cercetătorilor, relevă faptul că răspunsul poate fi găsit în altă parte, însă se referă la o ipoteză urâtă şi mai întunecată. Este vorba de comerţul cu sclavi.

Bărbaţii trimişi în „Lumea Nouă“, femeile pentru concubinaj

„Comerţul transatlantic cu sclavi a tulburat puternic raporturile de gen în vestul Africii. Sclavii din vestul Africii erau trimişi în mare parte în «Lumea Nouă» (n.r. – termen folosit n secolul al XVI-lea pentru regiunile America de Nord, America de Sud şi Oceania, inclusiv Australia), iar cumpărătorii preferau bărbaţii care să muncească până la epuizare pe plantaţii. Pe de altă parte, cei care făceau comerţ cu sclavi, ale căror „oferte“ veneau în special din zonele apropiate Oceanului Indian şi Mării Roşii, căutau de multe ori femei care să lucreze precum servitoare sau concubine“, susţin economiştii John Dalton şi Tin Cheuk Leung, de la Universitatea Wake Forest Universit, respectiv de la Chinese Univerity din Hong Kong.

Documentele păstrate de către comercianţii de sclavi europeni arată un model constant, descris de Dalton şi Leung: între anii 1545 şi 1864, 66.4% din sclavii trimişi în America de Nord şi Caraibe din Senegal şi Gambia au fost bărbaţi, aşa cum alţi 66.6 % erau trimişi din Sierra Leone, 65.4% din Coasta de Aur (acum Ghana) şi 65.4% din Coasta Windward (acum Coasta de Fildeş).

Mai mult, Dalton şi Leung au verificat datele despre sclavii luaţi din anumite grupuri etnice şi le-au comparat cu procentul de femei din acele grupuri care, astăzi, îşi împart soţii cu alte femei.

Se doreau cât mai puţini bărbaţi „liberi“

Rezultatul? Cercetatorii au descoperit ca grupurile de oameni care au avut de suferit de urma comerţului cu sclavi sunt mai predispuşi pentru a avea legături poligame.

Se poate, însă, ca poligamia să fi existat înainte de începerea comerţului cu sclavi. Acest studiu sugerează, totuşi, ca sclavia a încurajat această practică, asigurându-se un număr cât mai mic de bărbaţi „liberi“, necăsătoriţi.

Oamenii de ştiinţă încă sapă după noi şi noi feluri în care sclavia a afectat Africa: cum a influenţat economia, nivelul de încredere în rândul oamenilor, precum şi echilibrul de putere de pe continent. Iar că impactul său se extinde şi la căsătorie nu ar trebui să fie o surpriză, au spus specialiştii. Este doar o reamintire a felului profund în care sclafia a zguduit fiecare felie de viaţă din Africa.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite