Planul lui Vladimir Putin pentru neutralizarea Statului Islamic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La Doha, capitala emiratului Qatar, s-au întâlnit şefii diplomaţiilor SUA, Rusiei şi Arabiei Saudite, John Kerry, Serghei Lavrov şi Adel al-Jubeir unde au discutat despre crearea unei largi coaliţii internaţionale pentru neutralizarea Statului Islamic .

Rusia nu este de acord cu actuala coaliţie militară care luptă împotriva jihadiştilor din Statul Islamic în Irak şi Siria şi propune un alt plan de luptă scrie „Kommersant”.

Moscova propune să se creeze o coaliţie largă cu participarea soldaţilor armatelor din Siria şi Irak, şi altor ţări din regiune, dar şi a forţelor kurzilor din Irak, a spus Lavrov.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a detaliat, în premieră, luni, planul preşedintelui Vladimir Putin pentru neutralizarea jihadiştilor grupării Statul Islamic în Siria şi Irak, plan bazat pe crearea unei coaliţii largi internaţionale cu participarea armatelor siriană şi irakiană, a combatanţilor kurzi şi a ţărilor din regiune, relatează marţi cotidianul Kommersant, citat de agenţiile de presă ruse.

Şeful diplomaţiei ruse a expus planul preşedintelui Vladimir Putin în cadrul unei întâlniri, la Doha (în Qatar), cu secretarul de stat american John Kerry, şi cu omologi din unele ţări din Golf, care s-au reunit pentru a discuta despre modalităţile de intensificare a luptei împotriva grupării Statul Islamic.

Potrivit observatorilor, prin noua sa iniţiativă împotriva Statului Islamic, Rusia vrea să împiedice o posibilă implicare directă a SUA în războiul civil sirian şi debarcarea de la putere a liderului sirian Bashar al-Assad, dar planul Moscovei pare să nu fi fost agreat nici de SUA şi nici de unele monarhii din Golf, precum Arabia Saudită.

Putin ar putea să-l lase din braţe pe preşedintele sirian

În acest sens, agenţia de presă RIA Novosti relatează că discuţiile cu privire la Siria dintre ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, secretarul de stat american John Kerry şi şeful diplomaţiei saudite, Adel al-Jubeir, s-au încheiat cu un eşec luni seara la Doha. Piatra de încercare — soarta preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Discuţia de fond a fost complicată de „măsurile suplimentare“ sugerate luni de către Washington, care a anunţat prin vocea purtătorului de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, că Siria "nu ar trebui să interfereze" cu acţiunile forţelor antrenate de americani împotriva grupării Statul Islamic. În caz contrar, ar putea fi luate "măsuri suplimentare" pentru a le proteja, a adăugat el, lăsând să planeze ameninţarea unor lovituri aeriene împotriva forţelor preşedintelui Bashar al-Assad.

Analiştii spun că propunerea ruşilor este „contraproductiva” deoarece aliaţii occidentali nu agreează regimul actual din Siria. Mai mult chiar, SUA au adoptat o nouă strategie pentru Siria, în conformitate cu care, orice ameninţare la adresa „opoziţiei moderate” din Siria, împotriva căreia luptă forţele lui Bashar al Assad, poate servi drept motiv de intervenţie armată a Washingtonului.

Întâlnirea de la Doha pare coordonată cu anunţul preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan că Rusia ar schimba tactica şi ar putea renunţa la susţinerea lui Bashar Al Assad, scrie Gulf News. “Atitudinea recentă a preşedintelui Putin faţă de Siria este mai încurajatoare decât înainte”, a declarat Erdogan pentru Daily Sabah. La rândul său, emirul Qatarului, şeicul Tamim bin Hamad, şi-a exprimat speranţa pentru un Orient Mijlociu fără arme de distrugere în masă şi fără curse ale înarmării, reţine Gulf Times.

Preşedintele turc, Recep Erdogan crede că omologul său rus este pe punctul de a renunţa la susţinerea necondiţionată aratată dictatorului sirian Bashar al-Assad.

Rusia şi Turcia au opinii diferite în ceea ce priveşte regimul de la Damasc, dar Erdogan crede că Putin nu mai este atât de convins de necesitatea de a întreţine o relaţie strânsă cu Al-Assad, scrie cotidianul Hurriyet Daily News.

„Pe Putin l-am văzut adoptând o atitudine pozitivă în timpul discuţiilor de la Baku şi apoi în timpul convorbirilor noastre telefonice“, a spus liderul de la Ankara. 

Statul Islamic tot mai activ în Caucazul rus

O „linie verde“ telefonică cu scopul de a împiedica oamenii să adere la gruparea militantă Statul Islamic (SI) a fost lansată în Rusia, a anunţat luni Camera Civică a ţării, relatează agenţia Xinhua. . Ruşii care se tem că membri ai familiilor lor ar fi sub ameninţare sau recrutaţi de SI îşi vor putea adresa preocupările Camerei Civice a Federaţiei Ruse prin telefon sau în scris, a declarat serviciul de presă al Camerei.

Camera va analiza toate cererile în coordonare cu psihologi profesionişti, Comitetul Naţional Antiterorist al Rusiei şi organele de aplicare a legii. Potrivit autorităţilor ruse, în jur de 2.000 de cetăţeni ruşi luptă în prezent pentru SI.

Duminică, Comitetul Naţional Antiterorist a anunţat că poliţia rusă a ucis opt militanţi care au jurat credinţă SI în Caucazul de Nord. Sâmbătă, un student de 26 de ani din Caucazul de Nord a fost reţinut în Turcia după ce a încercat să treacă graniţa în Siria, chipurile pentru a se alătura SI, aminteşte Xinhua. În iunie, o studentă rusoaică de 19 ani, suspectată că încerca să treacă în Siria pentru a se alătura SI, a fost reţinută la graniţa turco-siriană.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite