Planctonul ar putea salva planeta!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sute de tone de pilitură de fier vor fi aruncate în Oceanul Pacific, pentru a curăţa atmosfera Cel mai important program iniţiat pentru schimbarea calităţii aerului de pe Terra a

Sute de tone de pilitură de fier vor fi aruncate în Oceanul Pacific, pentru a curăţa atmosfera

Cel mai important program iniţiat pentru schimbarea calităţii aerului de pe Terra a început, ieri, în Pacific.

Oamenii de ştiinţă spun că fierul va stimula o veritabilă explozie demografică în rândul microorganismelor marine care alcătuiesc fitoplanctonul. Creşterea va fi analizată prin măsurători efectuate din satelit, în funcţie de culoarea oceanului.

Analize anterioare au demonstrat că, din cauza activităţilor omului, planctonul a scăzut, în medie, cu 9% în ultimele două decenii. Cum, alături de pădurile tropicale, el este una dintre "sursele de oxigen" ale Pământului, savanţii speră că refacerea coloniilor de alge ale oceanului va contribui decisiv la reducerea efectului de seră. Procesul este simplu: planctonul consumă CO2 şi produce oxigen, anulând astfel efectele poluării.

Compania californiană Planktos spune că "însămânţarea" oceanului cu o tonă de pilitură de fier va provoca apariţia a cel puţin 50 tone de plancton. Acesta, ca să se formeze, va absorbi zeci de tone de CO2 din aer. După o viaţă de numai câteva zile, cel puţin 20% din vieţuitoarele fitoplanctonului vor muri şi se vor depune pe fundul oceanului. În acest fel, cel puţin trei milioane de tone de carbon vor fi smulse din atmosferă şi vor fi "mutate" în adâncurile mărilor. Testele din lunile trecute au dovedit că procedeul este chiar mai productiv în timpul lunilor calde. Prin urmare, începând de ieri şi până la sfârşitul verii, Planktos va arunca în Oceanul Pacific, în diverse zone, 100 tone de fier. După ce se va dovedi că metoda este productivă, cercetătorii americani intenţionează să impună firmelor ce poluează sarcina de a cumpăra pilitura de fier necesară procesului de curăţare. Ele vor avea, ca alternativă, plantarea de păduri în zonele defrişate.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite