Pentru SUA, misiunea britanică din Basra este un eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Intenţia vădită a premierului Gordon Brown de retragere cât mai rapidă a trupelor britanice din Irak a provocat un val de critici din partea americanilor, supăraţi că aliaţii lor îi

Intenţia vădită a premierului Gordon Brown de retragere cât mai rapidă a trupelor britanice din Irak a provocat un val de critici din partea americanilor, supăraţi că aliaţii lor îi părăsesc la greu.

Cotidianul "New York Times" a publicat, în ediţia de ieri, un editorial critic la adresa forţelor britanice. În urmă cu patru ani, în sudul Irakului erau prezenţi 30.000 de soldaţi britanici. Până la sfârşitul acestei veri vor mai rămâne 5.000. Autorul minimalizează eforturile depuse de britanici în Basra, susţinând că în trupele locale s-au infiltrat membri ai miliţiilor tribale.

Plecarea britanicilor nu va face decât ca, în zonă, controlul să fie preluat de grupări teroriste şi miliţiile şiite. De altfel, acestea îşi fac simţită prezenţa tot mai mult, trupele staţionate la aeroport fiind, tot mai des, ţinta atacurilor. Editorialul din "New York Times" survine după ce, săptămâna trecută, "Washington Post" a publicat declaraţiile unui oficial din cadrul serviciilor de informaţii, potrivit căruia britanicii au pierdut controlul asupra oraşului Basra, după ce au decis, mult prea devreme, să retragă o parte din trupe.

"Practic, britanicii din sudul Irakului au fost învinşi", susţinea oficialul. El afirma că un contingent de 500 de soldaţi de la Palatul din Basra a fost înconjurat de insurgenţi, precum în filmele cu indieni şi cowboy.

Presa din Albion contraatacă

Presa britanică a reacţionat la criticile de peste Ocean, remarcând faptul că soldaţii din Basra nu aveau destui inamici care să-i atace şi aveau nevoie de încă unul. "Daily Telegraph" admite criticile americane, dar îndulceşte tonul, notând că trupele nu aveau ce să facă pentru a împiedica influenţa iraniană şi fundamentalismul şiit.

Publicaţia apreciază că reacţia americanilor este rezultatul încercării lui Gordon Brown de a se depărta de politica Washingtonului. Iar ultimele semnale oficiale arată că trupele americane nu vor pleca prea curând din Irak, în ciuda zvonurilor. (Cătălina Mihai)

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite