Cum ne vede Lumea

Cum ne vede Lumea

Benyatov, liber să părăsească ţara Prestigioasa revistă americană "Forbes" scrie despre decizia Curţii Supreme de Justiţie de a ridica interdicţia de părăsire a României în cazul

"Niet" BBC, la Moscova

Un nou episod din războiul rece ruso-britanic. Serviciul în limba rusă al BBC nu va mai putea fi ascultat pe unde lungi în Rusia, începând de ieri. Postul britanic a anunţat că ultimul

Pe scurt

Pe scurt

Vaccinul pentru pesta porcină, scos din 2008 România va prezenta Comisiei Europene planul de combatere a pestei porcine pentru anul 2008 şi nu este exclusă varianta de a renunţa la

Turbulenţele actuale din întreaga lume, perspectiva unei confruntări ruso-americane în Siria sau chiar a unor ciocniri turco-americane la Manbij, evoluţiile complicate în criza nord-coreeană, problemele acute ale Europei unite, toate au obstrucţionat şi trimis la „şi altele” drama armenilor intraţi în cea de a opta zi de proteste la Erevan.

luna trecuta · comentarii (44)

Iliberalismul lui Viktor Orban, conservatorismul Theresei May, neoconservatorismul cu nuanţe de realism dur şi pur, pe baze ultra-pragmatice al lui Donald Trump şi pretinsul conservatorism tradiţionalist panslavist al lui Putin ce acoperă autoritarismul neo-imperial al verticalei puterii, sunt sisteme şi formule de contrapunere liberalismului progresist, dar de pe baze şi cu nuanţe distincte.

luna trecuta · comentarii (30)

Şefii agenţiilor de informaţii din Marea Britanie şi Germania, precum şi oficialii de securitate din NATO şi UE, au identificat Moscova ca fiind prima sursă de ameninţări hibride, citând încercările de a manipula alegerile, de a fura date sensibile, de a declanşa o lovitură de stat în Muntenegru sau de a utiliza gaz neurotoxic împotriva adversarilor.

Acordul nuclear iranian, mutarea ambasadei SUA la Ierusalim sau situaţia din Siria au ţinut capul de afiş privind principalele evenimente petrecute în Orientul Mijlociu, o regiune însă marcată de multe alte crize, unele dintre ele cel puţin la fel de complexe precum cele enumerate anterior, aşa cum este cazul crizei din Yemen.

Lucrurile încep să se precipite, conflictul israelo-palestinian internaţionalizându-se rapid, mulţi dintre actorii puternici şi influenţi de pe scena politică mondială (sau unii care aspiră la acest statut) folosind din plin prilejul pentru a-şi regla dispute mai vechi privind teritoriile, spaţiile sau sursele de influenţă regională sau globală.

acum 6 zile · comentarii (85)

Lumea se schimbă, iar modul în care se schimbă priveşte şi statele mai mari, şi statele mai mici, ba chiar şi statele cu pretenţii de superputere şi mare putere. Nimeni nu este scutit, nici Republica Moldova, nici România, nici Rusia. Ba nici măcar SUA, odată ce, la un anumit punct, ea ar putea realiza contra-performanţa de a coaliza împotriva ei, într-o formula coerentă, restul puterilor lumii.

acum 7 zile · comentarii (20)

Miza diplomaţiei mondiale s-a schimbat de ceva ani buni: se vorbeşte despre bani, investiţii profitabile, surse noi şi adesea totalmente neaşteptate care să ofere unui stat puterea de a supravieţui în timpurile foarte ciudate şi pline de tensiuni de toate felurile care se văd deja foarte clar la orizont.

acum 13 zile · comentarii (24)

Paradoxul războiului este că un adversar va ataca orice slăbiciune percepută, astfel încât nu putem adopta o formă exclusivă de război. Trebuie să putem duce operaţiuni în tot spectrul militar. Scopul nu este altul decât restaurarea avantajului competitiv al Americii într-o epocă de reapariţie a concurenţei strategice pe termen lung - James Mattis, Secretarul Apărării, în Congresul SUA

acum 14 zile · comentarii (28)

Explozie de proteste în ultimele zile pe toate meridianele. Un timp al răbufnirilor şi al contestării sub diverse motivaţii. Unele reale, unele dureroase, altele inventate sau doar valorificare politic. Avem astăzi o frescă completă a diferitelor manifestări publice de stradă, de protest, de pe întreg mapamondul, practic de pe toate meridianele.

acum 15 zile · comentarii (21)

Donald Trump a luat cea mai riscantă decizie a sa de până acum în plan internaţional. Dincolo, însă, de denunţarea acordului nuclear cu Iranul, preşedintele american lasă uşa întredeschisă: embargoul ar urma să fie restabilit în maxim şase luni. Începe, aşadar, o negociere în forţă, sub presiunea ultimatumului dat ieri şi, probabil, după modelul testat de secretarul de stat Mike Pompeo în relaţia cu Coreea de Nord.

acum 16 zile · comentarii (2)

În ianuarie 2016, un Jumbo Jet ce transporta 400 de milioane CASH (echivalentul în dolari, în euro, franci elveţieni şi alte monede) ateriza la Teheran. Curând, au mai urmat alte 1,3 miliarde, tot în numerar, căci - se ştie - şantajiştii şi teroriştii nu primesc niciodată cecuri...

acum 16 zile · comentarii (39)

Foarte interesantă, educativă şi certă sursă inspiraţională (ca să nu spunem şi motivaţională) este adoptarea, ieri, de către guvernul condus de Benjamin Netanayahu a unui proiect de lege care, aşa cum a anunţat Ministerul Justiţiei, vizează limitarea severă a posibilităţilor la îndemâna Curţii Supreme de a abroga legile pe care le consideră drept ilegale.

acum 18 zile · comentarii (9)

Uniunea Europeană este în perioada de refacere strategică majoră. Mai întâi, un efort major a fost angajat de către Preşedintele Comisiei Europene la nivel intern, privind eliminarea pornirilor iliberale, ale zurbagiilor împotriva valorilor şi principiilor comune, ale statului de drept şi independenţei justiţiei, alinierea fără dubii pe baza angajamentelor asumate de toate statele membre şi totul prin intermediul

acum 21 zile · comentarii (55)