ONU anchetează dacă Siria şi Coreea de Nord cooperează în secret la dezvoltarea armelor chimice. Două convoaie au fost interceptate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două convoaie provenind din Coreea de Nord şi destinate unei instituţii din Siria implicate în programul de arme chimice al regimului Bashar al-Assad au fost interceptate în ultimele şase luni, arată un raport confidenţial al ONU privind încălcările sancţiunilor impuse regimului comunist de la Phenian.

Raportul, care a fost pus în cursul acestei luni pe masa Consiliului de Securitate al ONU, nu oferă niciun detaliu despre data exactă, locul şi conţinutul celor două convoaie.

„O comisie (de experţi ai ONU, n. red.) anchetează în prezent dacă există o cooperare între Siria şi Coreea de Nord în privinţa armelor chimice şi rachetelor balistice, interzisă“ de comunitatea internaţională, au scris experţii în raportul de 37 de pagini consultat luni de Reuters.

„Două state membre (ONU, n. red.) au interceptat convoaie cu destinaţia Siria. Un alt stat membru a informat comisia că are motive să creadă că mărfurile erau transportate în cadrul unui acord al KOMID cu Siria“, notează experţii.

Korea Mining Development Trading Corporation (KOMID), un exportator de arme nord-coreean, figurează încă din 2009 pe lista neagră a Consiliului de Securitate al ONU. În 2016, doi reprezentanţi ai KOMID în Siria au fost la rândul lor puşi pe lista neagră a ONU.

„Destinatarii erau organisme din Siria desemnate de Uniunea Europeană şi Statele Unite ca fiind societăţi paravan pentru Centrul sirian de studii şi cercetări ştiinţifice (CERS)“, implicat în pogramul de arme chimice al puterii de la Damasc, precizează experţii ONU.

În lume



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite