Omenirea nu e pregătită de un atac cibernetic global

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de mii de computere din 196 de ţări au fost sparte de hackeri din China şi Europa de Est. Un „joc de război“ potrivit căruia zeci de milioane de computere şi telefoane devin arme ce pot paraliza internetul a demonstrat că şi SUA sunt expuse.

Întreaga lume a fost lovită de unul dintre cele mai mari atacuri cibernetice de până acum. Hackerii din Europa şi din China au reuşit să pătrundă în computerele a aproape 2.500 de companii şi agenţii în ultimele 18 luni într-un atac global coordonat care a dus la expunerea unor mari cantităţi de date secrete personale şi corporatiste.

Hackerii au reuşit să pătrundă în 75.000 de computere din 196 de ţări.  Atacul, coordonat de reţele infracţionale din Europa de Est, demonstrează, potrivit Washington Post, cât de sofisticată a devenit această „piraterie" modernă.

Atacul a fost detectat, luna trecută, de compania de securitate cibernetică NetWitness, scrie "Wall Street Journal". Pagubele nu au fost încă estimate, iar companiile afectate sunt în curs de notificare.

Datele compilate de NetWitness arată că hackerii au avut acces la tot felul de informaţii, de la tranzacţii cu carduri de credit la chestiuni ce au legătură cu proprietatea intelectuală, însă nu este clar cum au fost folosite aceste date. Hackerii acţionează încă şi nu se ştie în ce măsură ei pot fi constrânşi, a comunicat NetWitness.

Joc pierdut

Reţelele de telefonie mobilă şi fixă sunt  întrerupte, iar internetul devine atât de lent încât toată economia se blochează şi avioanele sunt reţinute la sol. Scenariul continuă cu o serie de evenimente în cascadă, care lasă în întuneric cea mai mare parte a Coastei de Est a SUA. 

Apocalipsa cibernetică este completată cu o serie de atentate strategice. Foştii înalţi funcţionari din domeniul Securităţii naţionale reuniţi pentru această ocazie au dezbătut răspunsul care trebuie dat în cazul unui atac de acest fel lansat împotriva SUA.

Întrebări fără răspuns

Sub privirile participanţilor şi ale presei, invitată să asiste la simulare, trei ecrane-gigant difuzau în timp real hărţi ale SUA cu locurile afectate de atac, în timp ce postul fictiv de informaţii „GNN" difuza reportaje despre catastrofă.

„Vom avea acum avioane reţinute la sol şi trenuri imobilizate", a avertizat Fran Townsend, fostă consilieră a preşedintelui George W. Bush, promovată pentru această ocazie în funcţia de secretar de Stat pentru Securitate Internă.

Membrii administraţiei discutau măsurile care urmau să fie luate şi recomandările care trebuiau făcute preşedintelui, cu sugestii pornind de la mobilizarea armatei de rezervă, la naţionalizarea companiilor electrice şi represalii împotriva atacanţilor, localizaţi în Rusia.

Michael Chertoff (fost secretar pentru Securitate Internă), devenit consilier pentru acest exerciţiu, a întrebat: „Dacă trebuie să neutralizăm un server în Rusia, ruşii vor considera aceasta drept un atac? Dacă atacantul este un stat sau un grup terorist, care sunt represaliile posibile?"

Situaţie plauzibilă

„Putem acţiona în manieră defensivă, dacă ştim unde", a subliniat, la rândul său, Charles Wald, un general în rezervă.

După încheierea simulării, John Negroponte a dat asigurări că situaţia este plauzibilă. „Nimic nu mi s-a părut deosebit de improbabil", a spus el. Fostul director al CIA a apreciat că organizaţia teroristă al-Qaida „ar dori să conducă o operaţiune de acest fel, dar nu ştim dacă este capabilă de asta".

Evenimentul, numit „Cyber ShockWave", a fost organizat de Bipartisan Policy Center (BPC). Totul s-a desfăşurat într-o sală a unui hotel din Washington, care a îndeplinit rolul încăperii ultrasecurizate unde preşedintele se întâlneşte cu serviciile sale de securitate în caz de criză (Situation Room) de la Casa Albă.

„Cyber ShockWave" a fost înregistrat de postul CNN, urmând să fie difuzat foarte curând. 

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite