Nobel pentru Pace 2015: Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia „a reprezentat o alternativă atunci când ţara era în pragul războiului civil“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2015 FOTO dw.com
Cvartetul pentru Dialog Naţional din Tunisia a primit Premiul Nobel pentru Pace în 2015 FOTO dw.com

Premiul Nobel pentru Pace 2015 a fost acordat Cvartetului pentru Dialog Naţional din Tunisia pentru rolul său în construirea democraţiei după revoluţia din 2011 care a dat naştere Primăverii Arabe. Consiliul Nobel a lăudat „contribuţia decisivă a grupului pentru construcţia unei democraţii pluraliste în Tunisia“.

„A reprezentat o alternativă, un proces politic pacifist în momentul în care ţara era în pragul războiului civil“, a notat comitetul Nobel în comunicatul prin care şi-a motivat alegerea. Premiul Nobel pentru Pace 2015 reprezintă o victorie imensă pentru Tunisia, ţară a cărui democraţie tânără şi încă nesigură a suferit două atacuri extremiste anul acesta, în urma cărora 60 de persoane au fost ucise, iar industria turismului a fost devastată, notează „Daily Mail“.

Cvartetul pentru Dialog Naţional a inclus patru organizaţii din societatea civilă tunisiană: Sindicatul General al Muncii (SGM), Confederaţia Tunisiană a Industriei, Comerţului şi Artizanatului (UTICA), Liga Tunisiană a Drepturilor Omului (LTDH) şi Ordinul Tunisian al Avocaţilor.

Mai mult decât orice, premiul este menit ca o încurajare pentru tunisieni, care, în ciuda marilor provocări, au pus bazele pentru o fraternitate naţională despre care comitetul speră ca va reprezenta un exemplu care să fie urmat şi de alte state“, a declarat preşedinta comitetului Nobel, Kaci Kullmann Five.

Houcine Abassi, liderul SGM, a declarat că este „copleşit“ de premiu. „Este un lucru care încununează peste doi ani de eforturi făcute de cvartet atunci când ţara era în pericol, din toate direcţiile“, a declarat Abassi.

Decizia de a acordat Premiul Nobel pentru Pace 2015 tunisienilor a reprezentat o mare surpriză, pentru mulţi oameni, mai ales că existau speculaţii privind câştigarea unei personalităţi implicate în criza refugiaţilor din Europa, cum ar fi Angela Merkel, cancelarul german, sau implicate în acordul nuclear încheiat cu Iranul.

Un premiu neaşteptat

Este un premiu foarte bun care încearcă să ajungă în centrul conflictului din lumea musulmană. Dar a fost o surpriză, a fost complet neaşteptat“, a declarat Oeyvind Stenersen, istoric Nobel.

Organizaţiile care intră în componenţa Cvartetului reprezintă sectoare şi valori diferite din societatea tunisiană, inclusiv muncă şi ajutor social, principiile unui stat de drept şi ale drepturilor omului.

Pe această idee, Cvartetul şi-a exercitat rolul de mediator şi de forţă pentru dezvoltarea unei mişcări democratice pacifiste în Tunisia cu o mare autoritate morală“, a notat comitetul Nobel.

Tunisia a fost o ţară mult mai puţin violentă decât cele învecinate, cum ar fi Libia şi Siria. Totuşi, tranziţia ei către democraţie a fost marcată de violenţe ocazionale, realizate în mare parte de extremiştii islamişti.

Un atac ce a avut loc în iunie 2015, pe o plajă din Sousse, a condus la moartea a 38 de persoane, în mare parte turişti britanici. În urma unui alt atac, în martie 2015, au fost ucise 22 de persoane, tot turişti, la muzeul din Bardo.

Laureaţii vor primii Nobelul pentru Pace 2015 în cadrul unei ceremonii ce va avea loc la Oslo, pe 10 decembrie, comemorarea morţii lui Alfred Nobel, filantrop şi om de ştiinţă suedez, care a decedat în 1896.

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite