Nelinişti în Maroc. Manifestaţii antiguvernamentale de amploare în nordul ţării şi în Capitală VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Demonstraţie la Rabat în semn de solidaritate cu manifestanţii din nordul Marocului Foto: EPA
Demonstraţie la Rabat în semn de solidaritate cu manifestanţii din nordul Marocului Foto: EPA

Mii de persoane au ieşit în stradă în acest sfârşit de săptămână în regiunea Rif din nordul Marocului, acuzând autorităţile că sunt corupte şi cerând măsuri concrete pentru dezvoltarea zonei, pe care o consideră „marginalizată“.

În semn de solidaritate cu protestarii din nord, mii de oameni au demonstrat duminică şi în capitala Marocului, Rabat, aceasta fiind una dintre cele mai mari manifestaţii de acest tip din ultimii ani, notează ABC News.

Deşi în ultimele luni astfel de manifestaţii au avut loc în mod constant în nord, în ultimele zile acestea au degenerat în violenţe între demonstranţi şi forţele de ordine, conducând inclusiv la arestări. 

Vineri, notează BBC, poliţia a făcut uz de gaze lacrimogene pentru a dispersa manifestanţii din oraşul Al-Hoceima, care a devenit epicentrul mişcării populare de contestare numită „Hirak“.

Totodată, relatează AFP, în ultimele zile, poliţia din acest oraş a arestat mai multe persoane. „Au fost făcute trei arestări în ultimele 24 de ore“, a declarat pentru agenţia anterior citată o sursă din cadrul executivului local, notează „Le Parisien“, fără a preciza identitatea persoanelor reţinute. La rândul său, un activist local a afirmat că vineri au fost arestate şase persoane - „trei în Al-Hoceima şi trei în localităţi învecinate“.

De la ce au pornit protestele

În luna octombrie a anului trecut, poliţia din Al-Hoceima a confiscat marfa unui vânzător de peşte, pe nume Mouhcine Fikri, pe motiv că Fikri comercializa o specie a cărei pescuire era interzisă în acea perioadă a anului, a relatat presa marocană. Potrivit legii, marfa confiscată trebuia distrusă. Disperat, Mouhcine Fikri a încercat să-şi recupereze marfa aruncată într-o maşină de gunoi, însă în acel moment a fost strivit de vehicul. 

Moartea bărbatului a amintit de Mohamed Bouazizi, vânzătorul tunisian de fructe şi legume care şi-a dat foc după ce autorităţile i-au confiscat marfa în decembrie 2010, un eveniment despre care s-a spus că a catalizat Primăvara Arabă.

Imediat după moartea vânzătorului de peşte, oamenii au început să iasă în stradă în nordul Marocului, aceştia acuzând Guvernul de la Rabat că neglijează regiunea. Au cerut constant măsuri pentru eliminarea corupţiei şi pentru crearea unor locuri de muncă.

Ţinta criticilor a fost în special Guvernul, şi nu Regele Mohammed al VI-lea, remarcă BBC, adăugând că acesta din urmă le-a cerut oficialilor să viziteze regiunea şi să calmeze spiritele.

Lideri arestaţi

Manifestaţiile au continuat şi în lunile care au urmat, dar fără a fi semnalate incidente deosebite. Pe 29 mai însă, liderul mişcării populare de contestare „Hirak“, Nasser Zefzafi, în vârstă de 39 de ani, a fost arestat pe motiv că a întrerupt predica unui imam dintr-o moschee din Al-Hoceima.

Ulterior, el a fost acuzat că a „periclitat securitatea internă a statului“, notează AFP. La scurt timp după ce acesta a ajuns după gratii, multe alte persoane implicate în proteste au avut aceeaşi soartă. Cel puţin 86 de oameni au fost puşi sub acuzare.

În acest context, mai mulţi activişti pentru drepturile omului s-au declarat îngrijoraţi de evoluţia situaţiei. 

„Ne temem că acest val de arestări ar putea fi o încercare deliberată de a pedepsi protestatarii din Rif pentru luni de opoziţie paşnică“, a afirmat Heba Morayef, director de cercetare pentru regiunea Africa de Nord în cadrul Amnesty International.

În acest timp, în presă au apărut acuzaţii că protestatarii ar primi fonduri externe pentru a ieşi în stradă. 

Ziarul marocan „Assabah“ a susţinut că scopul demonstraţiilor ar fi să păteze imaginea Marocului, să-i submineze integritatea teritorială şi să zdruncine încrederea cetăţenilor în instituţiile statului. 

Publicaţia a scris chiar că acasă la Zefzafi au fost găsite importante sume în valută (fiind vorba de euro).

În lume



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite